Moody’s може да повиши кредитния рейтинг на България

Последна промяна в 19:14 на 04 май 2011, 1838 прочитания, 69 коментара

Настоящият кредитен рейтинг на България от Baa3 отразява стабилните държавни финанси и умерената икономическа мощ на страната и в момента се преразглежда с възможност за повишение.

Това посочва в редовния си доклад агенцията за кредитен рейтинг Moody’s.

Старши анализатор на Moody’s Антъни Томас коментира пред „Ройтерс“ в Прага, че агенцията „най-вероятно“ ще повиши рейтинга на страната в началото на юли.

В настоящия си доклад агенцията очаква бюджетния дефицит на страната да падне под Маастрихтския критерий от 3%, а макро рамката да остане стабилна. Тя отчита, че икономиката се е върнала към растеж, заради външното търсене, но подчертава, че преките чуждестранни инвестиции и частните капитали ще останат слаби и през следващите години. Те най-вероятно ще бъдат заместени от средства и заеми от ЕС, Световната банка и Европейската банка за възставновяване и развитие.

Според агенцията ниският фискален дълг е сред основните плюсове за фискалната стабилност на страната и през следващите години.

Moody’s изрази позитивната си оценка за фискалната позиция на страната още в началото на 2010 г., когато обяви, че повишава перспективата по рейтинга на страната от стабилна на позитивна.

През есента на миналата година пък директорът на Moody’s за Централна и Източна Европа Петр Винс пък коментира, че през първата половина на 2011 г. агенцията ще реши дали да повиши рейтинга на страната или да върне перспективата на стабилна при същия рейтинг. Тогава Винс подчерта, че това е това е по-скоро оценка на публичните финанси на страната, а не толкова на качеството на активите в банковия сектор например.

В края на 2010 г. рейтинговата агенция Standard&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България от BBB/A-3, като дългосрочната перспектива пред страната остана стабилна.

Миналата година правителството на ГЕРБ прекрати договора за рейтингови услуги от третата голяма американска агенция Fitch, а през тази година прекрати взаимоотношенията и с Японската агенция за кредитни рейтинги (JCRA).

Moody’s понижи рейтинга на Унгария
Заради национализацията на пенсионните активи и съмненията, че унгарското правителство ще наложи фискалните реформи, които обяви, Moody’s понижи рейтинга на Унгария до Baa3 с негативна перспектива.

 

keyboard_arrow_up