Шампионката по гребане Румяна Нейкова: Боли ме да го гледам така, язовирът ми помогна за медалите

Язовир „Пчелина“ до пернишкото село Лобош е на път да заприлича на блато заради новооткрит ВЕЦ, който източва водата с бързи темпове. 

За това алармират местни жители, които са сигнализирали Министерството на околната среда, Министерството на земеделието, Басейновите дирекции Западнобеломорски и Дунавски район и Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“, разказа кмета на Ковачевци Васил Станимиров.

ВЕЦ-ът, който носи името на язовира, функционира от началото на годината, а проблемите с източването на водата започнали преди около два месеца.

Само за ден нивото на язовира спаднало с 15-ина сантиметра, твърдят местни жители, цитирани от „Актуално“.

Преди: 

След: 

Освен познат със своята красота, язовир „Пчелина“ е от изключителна важност за българските гребци. Там тренира олимпийската шампионка Румяна Нейкова. Преди дни във Фейсбук спортистката изрази остро мнение срещу унищожаването на язовира:

„Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с история ще изчезне и никой няма да е виновен. Жалко, всичко е една голяма лъжа и измама. Никой не мисли за бъдещето. Важното е, че някой е видял кратка перспектива за своя лична полза, без да оцени загубите на хиляди хора типичино по български. Мен лично много ме боли, защото това беше язовир, пряко свързан с моята спортна кариера и на него съм тренирала 25 години и ми е помогнал да печеля своите медали за България, а днес направо ми се плаче от гледката за перспективата на язовира. Държавата е много далеч от нас, а ние останахме сираци. Надявам се някой да обърне внимание и да си поправи грешката“

Фирмата собственик на ВЕЦ-а е „Пауър Туенти Туенти“, в чието управление влизат Айнур Гошкелов, Камелия Цоклинова и Хайри Кулов. Справка в търговския регистър показва, че тримата се занимават предимно със строителство и продажба на различни видове стоки.

Въпреки сигналите на местните жители, реакция от институциите все още няма, междувременно ВЕЦ-ът продължава да „изпива“ живота на язовира. По информация на свидетели освен проблемите с нивото на водата, рибата в язовира също измира, което създава предпоставка за същинска екокатастрофа в района.

keyboard_arrow_up