Гимназията ще се разшири с нов учебен корпус и спортен комплекс

Любимата ни гимназия я чака сериозно облагородяване. Когато бях ученик(в края на миналия век) в двора на гимназията имаше една ниска постройка  с надпис „Конкретизирам – Испански цръцльовци“. Там имаше зали по трудово обучение (или нещо подобно). За мое учудване преди няколко години тази сграда я събориха и на нейно място остана да пустее едно празно място. Но сега от вестник „Строителство градът“ научих че започват нова учебна сграда и модерна спортна зала към Френската гимназия.

Проектът за разширението на столичното училище е дело на арх. Николай Няголов, а възложител е Столичната община. По първоначални изчисления за реализацията на проекта са необходими около 5 млн. лв., за които кметството ще кандидатства по бъдещата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Предвижда се изграждането на новите обекти да започне в края на тази или началото на следващата година.

Автентичният облик на основната сграда на гимназията ще бъде запазен, тъй като тя е обявена за архитектурен паметник на културата. Старото здание обаче ще бъде модернизирано според съвременните изисквания за енергийна ефективност. В него ще бъде обособена и актова зала. Сградата ще бъде разширена с нов учебен корпус, многофункционална спортна зала и спортен комплекс със съвременна визия.

Нова учебна сграда
Новият учебен корпус ще се издига на четири етажа. Фасадата му ще съчетава модерни детайли и архитектурни елементи, напомнящи за визията на основното здание на гимназията.
Сутеренът на новата учебна сграда ще бъде зает с обслужващи помещения към спортната зала, две съблекални, стая за треньори, склад за спортни уреди и помещение за счетоводството. На първия етаж ще има кабинет и библиотека.
Второто ниво ще съдържа входно фоайе – форум и два кабинета със складове към тях. Третият и четвъртия етаж ще разполагат с входни фоайета – форуми и по три класни стаи на всяко ниво. Стаите ще са обърнати на юг, а коридорите на север.

Модерен спортен комплекс
Спортният комплекс ще има модерна архитектурна визия. Преходът в естетиката между старата сграда и спортния комплекс ще става посредством новата учебна постройка, чиято фасада ще включва елементи от стария корпус, но ще кореспондира и с вида на спортната зала.
Сутеренът на спортния комплекс ще бъде решен с входно фоайе към залата, стълбище и две съблекални. На първия етаж са проектирани входно фоайе с виндфанг, в северна част на което ще има стълбище, а в южната – място за гардероб. Предвидено е и пространство за един офис. На втория етаж ще бъдат разположени зала за тенис на маса и фитнес.

Многофункционална зала
Предвидена е голяма зала, в която ще има игрище за баскетбол. Залата ще се разделя по средата на две отделни пространства, за да може да се ползва от два класа едновременно. Те ще могат да се използват и като игрища за волейбол.
В двата срещуположни края на многофункционалната зала ще бъдат поставени преместваеми подиуми със седалки за зрители. Предвидени са още два входа в случаите, когато залата е преградена на две части.

keyboard_arrow_up