Работи се проект метрото да стига до Симеоновския лифт на Витоша. Това каза в интервю за „Седмицата“ по Дарик радио кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова не се ангажира със срок кога метрото ще стига до Витоша. През пролетта президента Плевнелиев поиска това да се случи най-късно през 2020 г.

Фандъкова не се ангажира със срок кога метрото ще стига до Витоша. През пролетта президента Плевнелиев поиска това да се случи най-късно през 2020 г.

От Дневник
Тази идея през пролетта първи лансира президентът Росен Плевнелиев. „София може да бъде единственият град на планетата, в който хората да могат да ходят на ски с метро“, каза тогава той. Днес кметът Фандъкова каза, че все още тази идея се обмисля, но със сигурност метро до Витоша ще има.

Тя припомни, че започва още тази година изграждането на продължението на метрото до летището от станцията „Цариградско шосе – Интер Експо център“. Там ще има четири спирки. Преди няколко седмици „Метрополитен“ пусна обществена поръчка и за продължението на метрото до Бизнес центъра – 3 станции с дължина 2.7 км. Изпълнението ще започне догодина.

„В момента се работи по апликационната форма за кандидатстване за еврофинансиране на третия метродиаметър през следващия програмен период 2014 – 2020 г.“, каза Фандъкова. Все още се уточнява откъде да минава трасето и къде да са станциите. През септември директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев каза, че планираната дължина е 16.5 км с 19 метростанции – от „Овча купел“ през централна градска част, „Орлов мост“, „Владимир Вазов“, „Герена“ до „Ботевградско шосе“ на колелото на трамвая.

За изграждането на кръстовището на две нива при телевизионната кула Фандъкова каза, че всичко тече по график. Крайният срок на изпълнителя е през ноември тази година. „От понеделник ще бъде по-натоварено по „Евлоги Георгиев“, защото започва разширение на платното в частта при стадиона“, каза още кметът.

През 2013 г. се готви изграждането на кръстовище на две нива при Семинарията, като през следващата седмица Фандъкова ще види готовия проект. До края на година такива кръстовища ще има и на бул. „Гешов“ и на бул. „България“.

На 20 ключови кръстовища в София ще има и зелени вълни. Те ще бъдат свързани в система за управление на трафика.

Метрото уляга и е възможно да тече поне още 1 година – 17 сеп

Новият лъч на метрото засилил интереса към наемане на магазини – 03 сеп

Голям, чудесен, велик е денят на откриването на втория лъч на метрото в София – 31 авг

Вторият лъч на метрото днес огрява софиянци – 31 авг

Картата за столичното метро поскъпва – 30 авг

keyboard_arrow_up