Поредната заплаха идва като подкрепа за „усещането“ на Орешарски, че проектът ще бъде довършен

Генадий Тепкян

Генадий Тепкян

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Седмица след гласуването в парламента на новото правителство в София с мандата на БСП Русия отправи нов и още по-заплашителен ултиматум срещу България – че е готова с всички документи, за да внесе в в Международния арбитражен съд нов иск заради спирането на проекта за АЕЦ „Белене“. Това съобщи вицепрезидентът на „Атомстройекспорт“ Генадий Тепкян по време на участието си във форум на „Булатом“ във Варна, цитиран от БТА. Въпреки че не посочи точната сума на иска, той поясни, че тя ще е около 1 млрд. евро, определена „на базата на точни разчети“, и че „не може да бъде променяна произволно“.

Една седмица срок
Тепкян заяви също, че ако до седмица „България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ „Белене“ може да бъде преустановено“.
Това е поредната финансова заплаха, която руската страна отправя заради отказа на България от проекта „Белене“, гласуван през миналата година и от парламента.

През юли 2011 г. „Атомстройекспорт“, с която Националната електрическа компания (НЕК) подписа през 2007 г. по време на тройната коалиция Рамков договор за строителството на втора ядрена централа в Белене, заведе в парижкия съд иск за 58 млн. долара неустойки по изпълнението на проекта. През октомври същата година НЕК от ствоя страна внесе иск срещу руската компания за дължими от нея 61 млн. евро по същия договор и допълненията към него.

Насрещни желания
Отправеният от представителя на „Атомстройекспорт“ ултиматум идва като подкрепа и за изразеното от новия премиер Пламен Орешарски „усещане“, че проектът „Белене“ ще бъде довършен. В първата си медийна изява след гласуването на правителството му – в „Шоуто на Слави“ по бТV, той заяви, че очаква искът на руската страна да достигне 2.4 млрд. лв. и че е скептичен за шансовете на България да спечели арбитражното дело, затова по-изгодно за страната би било построяването на централата, чиято стойност според консултантския анализ на банката HSBC ще надхвърли 10 млрд. евро, а произведеният от нея ток ще е осем пъти по-скъп от този от „Козлодуй“.

БСП, която е мандатоносител на управлението в съюз с ДПС и „Атака“, също обеща в предизборната си кампания да възобнови обраслия в корупционни скандали проект.

Още по темата

От фарс към трагедия

Поредното избутване напред на проекта за АЕЦ „Белене“

5 юни 2013

LIVE: Референдумът за нова ядрена електроцентрала

Първите коментари, реакции и резултати от националното допитване

29 яну 2013

keyboard_arrow_up