Днес бе официално открита ремонтираната сграда на Централна гара-София. Дълги години това беше една истинска язва в сърцето на София. Ремонтът се проточи с години и през това време подлезите и прилежащата инфраструктура бяха в трагично състояние и почти неизползваеми. Този ремонт беше крайно наложителен и от тази гледна точка го адмирирам, но аналогиите с ремонта на градинката пред НДК се налагат от самосебе си. Похарчени са много пари за да бъде възстановено състоянието от времето на зрелия социализъм, но поне аз не виждам нищо визионерско в него. А иначе изпълнител на ремонта е Обединение „ГБС – Централна гара София“, в което влизат фирмите „Главболгарстрой“ и „Водстрой 98“. Стойността му е 55 млн. лв., финансирани е от оперативна програма „Транспорт“.

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на община София Йорданка Фандъкова и представители на НКЖИ откриха модернизираната Централна жп гара София.
Проектът „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София“ обхваща обновяване на чакалнята, подлезите, пероните, част от коловозите, подобрена е енергийната ефективност, а на покрива са монтирани слънчеви панели.

Фотограф: Мария Съботинова

Фотограф: Мария Съботинова

Изцяло нови са чакалнята, билетните каси и пероните, до които се стига по нови ескалатори. Пред гарата пътниците ги очаква паркинг с почти 100 места.

В модернизираната сграда има: детски кът за майки с деца, чакалня за хора в неравностойно положение, единен център за управление движението на влаковете, мултифункционална зала, зона за заведения и бързо хранене.

Ремонтът започна през април 2014 г. от „Националната компания железопътна инфраструктура“, а на следващата година се включи и общината с частично обновяване на гаровия площад.

Това е първият основен ремонт на сградата откакто е построена преди 40 години.

keyboard_arrow_up