Времето за продажба на имот е около два пъти по-дълго, отколкото през миналата година, и е ясен сигнал за охлаждане на пазара

Купувачите на жилища започнаха да се замислят

Цените са главният „стоп фактор“

През 2020 г., когато свободното придвижване бе ограничено, ръстовете при сделките с имоти временно се забавиха. Явлението обаче беше ограничено само във второто тримесечие на пандемичната година. От юли 2020 г. в България се регистрират средно по над 60 000 продажби на недвижима собственост всяко тримесечие, показват данните на Агенцията по вписванията. Това е с около 14% повече от средното за предпандемичната 2019 г. – 53 хил. сделки на тримесечие.

Очертаващото се повишаване на лихвите вероятно също ще направи купувачите по-предпазливи. Не очакваме обаче това да има решаващо въздействие върху целия пазар най-вече защото в национален мащаб около 80% от сделките (по данни за деветмесечието на 2022 г.) се сключват без ипотеки. В големите градове обаче това определено ще окаже влияние, защото сделките с банкови кредити имат по-голям дял – в София покупките с ипотеки са 52.4% за деветмесечието, в Пловдив и Варна – около 30%, в Бургас – 26%. В Несебър, който стана четвърти в страната по брой сделки, обаче те са едва 5%.
Факторът с решаващо влияние вероятно ще са високите цени, които продавачите изискват и които все по-малко купувачи ще са склонни да приемат. При официална инфлация на потребителските цени от 14% за деветмесечието поскъпването на имотите – особено в столицата – върви чувствително по-бързо. Средната офертна цена за периода януари – септември в София е 1748 евро на кв.м, което е с 37% повече в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението с около 20% на годишна база за Пловдив, Варна и Бургас също изпреварва инфлацията. Пазарът реагира. Още от началото на 2022 г. – много преди август, когато лихвите отбелязаха първо повишаване, сделките вече се случват доста по-трудно, отколкото през 2021 г.

Навлизаме в „пазар на купувача“

От пазар на продавача все повече ще се озоваваме в пазар на купувача. Навсякъде в големите градове на България средният срок, за който се продава даден имот, се е повишил чувствително по данните за деветмесечието. В София той е отскочил от 33 дни през 2021 г. на 59 за 2022 г., в Пловдив от 40 на 60 дни, във Варна от 36 на 71 дни, а в Бургас от 47 на 67 дни.

 На най-ликвидния пазар – този в София, например сделките вече се сключват почти два пъти по-бавно, отколкото година по-рано. През първите девет месеца на 2022 г. един имот в столицата се е продавал средно за 59 дни след първоначалното му обявяване. За сравнение – през същия период на 2021 г. срокът е бил само 33 дни. Това говори за насищане на пазара и за изместване на съотношението продавачи – купувачи, при което първите трябва да са готови на известни отстъпки, ако планират скорошна сделка. Същата тенденция се наблюдава и в останалите големи градове.

Друг фактор, който говори за охлаждането на пазара, е значителният ръст на предлагането. В сравнение с края на третото тримесечие на миналата година в момента на пазара има над два пъти повече обяви за жилища ново строителство. За София например има 60% повече обяви към края на третото тримесечие в сравнение със същия период на 2021 г. Под ново строителство приемаме обекти, завършени през и след 2020 г. и такива в строеж. Алгоритъмът на „Оцениме.бг“, който автоматично следи за новопубликувани обяви по всички водещи портали за имоти, е обучен да премахва дублиращи или фалшиви обяви. Данните имат сезонност, но тенденцията на ръст на предлагането е отчетлива.

София: Повече жилища за продажба, двойно по-дълго време за наемане

Офертните цени на квадратен метър в София се покачват постепенно с всяко тримесечие, като през периода юли – септември достигат 1814 евро на кв.м. Това е с 34% повече спрямо същия период на миналата година. Междувременно броят на имотите на пазара през последното тримесечие се е увеличил значително и достига 11 321 жилища. Това е повече от всяко друго тримесечие от началото на 2021 г. За да се стигне до продажба в момента обаче, са необходими средно два месеца и десет дни.

Нивото на предлагането на апартаменти под наем в столицата се задържа – през всяко тримесечие те са около 19 хиляди. Изключение правят първото и третото тримесечие на 2021 г., когато предлагането е било по-ниско.

Наемните цени претърпяват задържане в първата половина на 2021 г., след което започват да нарастват постепенно, достигайки 6.24 евро на кв.м за последното тримесечие. Годишният ръст при наемните цени е 14%, което е далеч по-ниско от ръста при продажните нива. Този слаб ръст, който едва отразява инфлацията, е свързан с това, че отдаването на квартири става два пъти по-бавно, отколкото през миналата година. В момента един апартамент в столицата се отдава средно за малко над три месеца (98 дни) в сравнение с месец и половина (47 дни) през лятото на 2021 г.

keyboard_arrow_up