До 5 години може да има магистрала, свързваща Гърция и Румъния през България

Тази магистрала ще осигури изход от пристанищата на България към Средиземно море

„Ключова роля за устойчивата инфраструктура и свързаността в Югоизточна Европа заема връзката Север – Юг с изграждането на магистрала, която ще свързва Гърция и Румъния през България. Надяваме се процедурите да приключат възможно най-бързо и проектът да бъде завършен до пет години“, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на своето участие на първата международна конференция в Солун „Форум за свързаност на Югоизточна Европа“. С тази магистрала ще бъде завършена напълно картата на свързаност, осигуряваща изход от пристанищата на България към Средиземно море. Той припомни, че старият път, свързващ северните страни през Балканите е бил между Виена и Истанбул, а днес е необходима нова връзка по оста Север – Юг до Средиземноморието.

Проектът за новия коридор беше обсъждан в началото на октомври и от премиерите на България, Гърция и Румъния – Николай Денков, Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку, в резиденция „Евксиноград“ край Варна и касае свързаността от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца.

В бюджета за този коридор е заложена гаранция от шест милиарда евро и се очаква избор на консорциум изпълнител, който ще поеме изграждането му, съобщи министър Асен Василев днес в Солун. На въпрос за финансирането на проекта, министърът на финансите каза, че страната ни ще поиска средства от Европейския съюз за компенсиране на разходите, но няма да спира изпълнението на проекта. „Това е много важно за търговията между страните, особено след войната в Украйна и случващото се в Газа“, подчерта Василев.

Василев заяви, че се надява възможно най-скоро да бъде завършен и друг ключов проект, важен за свързаността между България и Гърция – а именно Западният коридор (автомагистрала „Струма“). Работата по половината от липсващите 15 километра магистрала ще приключи в началото на 2024 г. За останалата половина се очаква становището на ЕК по екологични въпроси около проекта.

Тръбопроводът Бургас – Александруполис, който включва два участъка, един за суров нефт и един за нефтопродукти, също беше акцент в изказването на българския финансов министър. „Идеята е да използваме интерконектора възможно най-много и ние правим проучване за осъществимост, за да можем да направим тази връзка“, каза той и отбеляза, че тръбопроводът е геополитически много важен заради войната в Украйна, като обаче уточни, че геополитиката не трябва да е единствената причина, ако няма търговски мотив.

Организатори на конференцията „Форум за свързаност на Югоизточна Европа“ са компания „Ес Джи Ти Цомокос“ (SGT Tsomokos) в стратегическо партньорство с Пристанището на Солун (ThPA). Събитието е под егидата на Министерството на инфраструктурата и транспорта на Гърция, Министерството на корабоплаването и островната политика на Гърция, Hellenic Logistics Company и Гръцката асоциация на износителите.

keyboard_arrow_up