MAN Truck&Bus предложи по-изгодни условия от китайския си конкурент

Новите автобуси ще заменят голяма част от 30-годишните коли, с които

Новите автобуси ще заменят голяма част от 30-годишните коли, с които „Столичен автотранспорт“ работи в момента

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Избраният изпълнител трябва да бъде обявен през следващите седмици, след което започва да тече и двуседмичен срок за обжалване, преди да бъде подписан договорът.

С европейски бюджет 

Финансирането на новите градски автобуси е осигурено по ОП „Околна среда“. Сумата е част от общо 292 млн. лв., в които са включени и нови 10 влака за метрото и 20 трамвая. Финансирането е по линия на Кохезионния фонд – до 80%, а 20% идват от държавния бюджет. Другите проекти са в по-напреднал етап на развитие – тръжните процедури за трамваите и мотрисите бяха пуснати още през 2012 г. и вече имат избрани изпълнители – съответно полската фирма Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S и руската „Метровагонмаш“.

До края на годината

Германската MAN Truck&Bus е най-голямата компания на MAN Group и същевременно е сред най-големите и стари производители на транспортни средства в света с годишни приходи от близо 15.8 млрд. евро.
През следващите седмици комисията ще обяви изпълнител, след което ще има срок за обжалване и най-вероятно договорът за доставка ще бъде подписан в края на годината. Според условията до шест месеца след това трябва да бъдат доставени първите 20 превозни средства, а до още 6 месеца да пристигнат останалите 106 автобуса. Доставчикът ще има задължение да осигури оборудването за поддръжката им, както и да обучи поне 6 шофьори и 20 механици за работа с тях.
С доставката на новите коли средната възраст на автобусния парк ще падне до 6 години и това трябва да намали и разходите за експлоатация и поддръжка с около 3.3 млн. лв. годишно. Същевременно двигателите с природен газ трябва и да намалят вредните емисии във въздуха.

 

Още по темата

Гражданинът с колелото

Столичната община има програма за велоалеи, но противоречивите политики и грешките на администрацията продължават да я спират

29 сеп 2013

Skoda Electric ще достави тролеи на четири града

Бургас, Плевен, Варна и Стара Загора ще получат 100 нови превозни средства

4 сеп 2013

Автобуси с удължени срокове

Столична община отново забави избора на доставчик на 126 нови машини

30 юни 2013

Още 600 спирки в София ще имат електронни табла

Общината търси изпълнител за изграждане на устройствата чрез обществена поръчка за 2 млн. лева

9 юни 2013

keyboard_arrow_up