Ирена Кръстева дължи на държавата 20 млн. лв. неустойка, след като не разруши в срок купената от нея ИПК „Родина“

Година след като държавата продаде терена и недовършения корпус на ИПК „Родина“ за 20 млн. лв, Агенцията за приватизация има основание да вземе още толкова. Причината е, че бетонният скелет на високата сграда още стърчи неразрушен въпреки поетия ангажимент да бъде завършена или съборена от купувача – дружество, контролирано от Ирена Кръстева, собственик на „Нова българска медийна група“.

Според приватизационния договор неизпълнението на тази клауза означава неустойка за дружеството до 20 млн. лв., която е обезпечена с банкова гаранция за същата сума. Тъй като все пак малка част е разрушена, договорът предвижда частично усвояване за несъборената част. Покупката беше финансирана от Корпоративна търговска банка, която е и издател на гаранцията пред АП.

Сега на ход е Агенцията за приватизация. От ведомството обясниха, че по договор в момента тече едномесечен срок, в който купувачът трябва да докладва какво е извършил. След 20 септември агенцията ще реши каква сума от гаранцията подлежи на усвояване.

Скъпо условие 

Продажбата на ИПК „Родина“ бе договорена през юни миналата година и завършена през август. Купувачът – дружеството „Издателско-полиграфически комплекс Родина“, придоби терен от 15 000 кв.м с лице на бул. „Цариградско шосе“ и незавършения строеж върху него срещу 20 млн. лв. плюс гаранция от още толкова за поетите приватизационни ангажименти, свързани със събарянето или завършването на сградата. Логиката на поисканата гаранция беше, че АП не може да продава под данъчна оценка, а недовършената сграда всъщност е оценена на висока сума.

Вариантът със завършването още при покупката се смяташе за малко вероятен, тъй като след замразяването на строителството и дългото излагане на атмосферни влияния носещата стоманобетонна конструкция се оказа в лошо състояние. Това показа и експертизата, направена от екип от инженер-конструктори на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) по поръчка на Агенцията за приватизация в началото на 2012 г.

„Още тогава проверката установи, че има компроментирани елементи от конструкцията“, посочи директорът на дирекция „Контрол на строителството“ в Столичната община арх. Влади Калинов, който е разписал експертизата. Неговата преценка е, че укрепването и завършването на строителството е икономически нецелесъобразно и за инвеститора ще е по-изгодно да събори постройката и да започне ново строителство.

По експертни оценки при толкова масивна конструкция единственият вариант е разрушаването да стане с взрив. Преди няколко месеца по сградата действително започна работа, която приличаше на подготовка – свалени бяха стъкла и фасадни елементи и на практика остана само бетоновият скелет. С това обаче дейността приключи, а според източници на „Капитал“ собственикът на имота не е искал от общината и разрешение за събаряне. Към момента в предната част на терена до самата сграда текат само изкопни работи. А срокът за събаряне по приватизационния договор изтече.

keyboard_arrow_up