Univeg инвестира 6.5 млн. евро в тази складова база, разположена между София и Елин Пелин
; Фотограф: Цветелина Белутова

Спестявания до 20% от обичайните разходи за складиране и транспорт изкушават големите търговски вериги да прехвърлят на специализирани изпълнители доставките на стоката от производителя до магазините в пазар, в който цената предрешава избора на купувачите.
Това важи с още по-голяма сила за пресните и замразени продукти, при които запазването на качеството и осигуряването на изискванията за безопасност на храните налагат сериозни инвестиции в хладилни складове и превозни средства.

Увеличаването на потреблението на замразени храни води до увеличаване на търсеното на складови площи, както и на услугите за управлението им в посока централизирана логистика, казва Доминик Хамърс, управител на логистичния доставчик „Унивег България“, местно поделение на глобалната Univeg.

„Унивег“ увеличи логистичните си площи с 8000 кв. метра по-рано тази година в Елин Пелин. С инвестицията си на стойност 6.5 милиона евро компанията се разположи между основния пазар за веригите – София, и техните снабдители в категории като мляко и млечни изделия, плодове и зеленчуци и месо.

Модерната търговия в България заема само 30% от пазара. В Източна Европа постепенно делът й се увеличава заради навлизането на все повече чужди търговски вериги, особено от типа дискаунтър, казва Хамърс в изявлението си на конференция за бизнеса с бързооборотни стоки, получено в редакцията на „Градът медиа груп“.

Дискаунтъри (от английското discount) са супермаркетите, които се опитват да предлагат най-ниски цени, като залагат на продажбите но големи обеми, предимно от основни стоки.

Проучването на фирмата за бизнес информация „ИКАП България“ „Супермаркети и хипермаркети в България 2011“ показва, чеделът на веригите в продажбите на бързооборотни стоки бързо се е повишил от 13 до 30% между 2006 и 2010 г. Прогнозата й за тази година е, че те ще „захапят“ нови 5 процентни пункта от пазара, докато компании като Lidl и Billa продължават агресивно да уплътняват мрежите си в кварталите и центровете на големите градове и да проникват в по-малките.

Разширяването на мрежите им отваря пътя пред още една тенденция – централизирането на доставките. Чрез него компаниите намаляват транспортните разходи за стоките, като прегрупират идващите от снабдителите продукти според заявката на всеки отделен магазин.

Хамърс сямат, че с избора на подизпълнител при температурно контролираната логистика се избягват големи инвестиции в хладилни складове. От друга страна, самите вериги се опитват да повишат конкурентноспособността си като премахнат колкото могат повече от посредниците и организират сами доставките. Lidl, Penny Market и Billa имат бази от по няколко десетки хиляди квадратни метра в Елин Пелин, а Kaufland – близо до Пловдив.

Univeg няма голяма конкуренция в този пазар, но пък поведението на част от потенциалните й клиентите оставя тясна ниша. И все пак усложвяването на логистиката, когато трябва да се работи с различни формати и размери магазини, и изискванията за повече гъвкавост в групи стоки, чието потребление може да се влияе от сезонни фактори, намалява използваемостта на големите складове и дава шанс на компании като белгийския доставчик на услуги като временно и дълготрайно складиране, прегрупиране и препакетиране и транспорт на храни.

„Като част от процеса по веригата на снабдяването логистичният партньорът е този, който има поглед над всички“, казва Хамърс.

 

keyboard_arrow_up