Фотограф: Мария Съботинова

Консултантската фирма Forton International прогнозира, че почти една трета от офис площите в София ще бъдат без наематели тази година. Новозавършените сгради ще увеличат наличностите със 175 хил. кв.м, докато наемателите, които все още се окопитват от кризата, няма да се разраснат със същото темпо.

Макар за подобна опасност да бяха сигнализирали и други техни колеги, това е първата прогноза, която пряко посочва толкова голям размер на незаетостта.

Forton посочиха и значително по-малко нетно усвояване на офиси (заети минус освободени) – едва 78 200 кв.м, в сравнение със 105-110 хил. кв.м, които дадоха конкурентите им до момента.

Фирмата, която е партньор на глобалния консултант Cushman & Wakefield, показа също така по-ниски данни за предходната 2009 – малко над 50 хил. кв.м усвояване.
Причината за разликата не е ясна, но проучванията могат да се различават както в зависимост от информацията за сключени и прекратени договори, получени в съответния офис, така и в зависимост от начина на отчитане на предварителните договори – дали при сключването или при фактическото им изпълнение (наличие на договор и разрешение за ползване на сградата), и според това кои сгради се включват в изчисленията.

Незаетостта в края на 2010 е била вече 29% от налични 1.314 млн. кв.м. През годината са завършени 287 хил. кв.м офиси. Довършването на други 70 хил. кв.м е било оставено за тази година.
Все пак усвояването е отбелязало растеж от около 50%, макар и от рекордно ниска база. Според Forton 2008 г. са били усвоени над 150 хил. кв.м, два пъти количеството от миналата.

Ценовата конкуренция се е ожесточила и е свалила наема на първокачествен офис с още 9.3% до 12.25 евро на кв.м след спад 20.9% през 2009 г.
В резултат от голямата конкуренция на висококачествени проекти второстепенните местоположения и сгради са пострадали още повече и намалението от 18.6 на сто е свалило нивата им до по-малко от 7 евро на кв.м.

keyboard_arrow_up