80% от населението у нас живеят в сеизмични райони и биха пострадали при земетресение с интензивност над 7-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник.  Това пише в национален план за защита при бедствия, публикуван на правителствения сайт.  Според документа земетресенията се нареждат сред първите причини, които могат да предизвикат бедствени ситуации в България, тъй като страната се намира в район с висока сеизмична активност.

98 на сто от територията й ще бъдат засегнати при земетръс от над 7-а степен. В сеизмичните райони живеят 6,3 млн. българи, или 80% от населението. При силен трус частично или напълно ще бъдат разрушени 26% от сградите, сметнали правителствените експерти.

Наводненията са другата причина за бедствия в страната. Те са възможни по поречията на Дунав, Марица, Тунджа, Места, Искър, Арда и Камчия.
Според плана най-големи наводнения са възможни около Дунав вследствие на топящите се снегове в Алпите от февруари до май. Те биха застрашили 500 хил. души и около 73 000 дка земеделски земи.

Автор: 1 към 1 в строителството

keyboard_arrow_up