автор(и): Труд, прочитания: 1570, коментари: 0

Несигурността, дълговата криза в Европа и опасенията от нова рецесия се отразяват отрицателно на жилищния пазар, показва анализ на “Явлена”.

“Купувачите всеки ден слушат новините и това влияе на решенията им. Имаме сделки, които пропадат в последния момент – след 3-4 срещи, уточнени ипотеки. Хората се отказват, защото не знаят накъде ще отиде икономиката. Притесняват се! Не знаят дали скоро няма да се нуждаят от спестени пари”, заяви Страхил Иванов, управител на агенцията.

През 2003 г. средните лихви пожилищни кредити паднаха под 8% и това бе сред причините за ръста на цените. Сега лихвите в евро пак са под 8%, но промяна засега не настъпва, допълни Иванов.

Брокерите забелязват, че купувачите са станали много чувствителни към цената и всичко свързано с разходите по покупко-продажбата.

Куриозно, но сделки пропадат за съвсем дребни неща като телевизор за 500 евро и дори бойлер. Първоначално уредите били включени в офертната цена, но впоследствие продавачите се опитали да ги запазят. Това било фатално и изнежените купувачи се отказали, обясни Младен Митов, анализатор в агенцията.

От “Явлена” не очакват съществени промени в цените на жилищата в близко бъдеще. Състоянието на икономиката не предполага нито към продължаващ спад, нито към нов бум. По-скоро и следващата година се очертава да мине в условията на криза, допълни Митов. Добрата новина е, че в петте най-динамични града по отношение на жилищния пазар броят на сделките отбелязва ръст през първото полугодие. На този показател може да се разчита, защото във въпросните областни центрове живее 30% от населението на страната и там се формират 65% от брутния вътрешен продукт.

Виртуална разходка и точни сметки за желания дом

Карта с точното местоположение на всеки предлаган имот, показван с помощта на динамични карти от Google.com и Bgmaps.com, видеоразходка из имота, галерия с достатъчен брой снимки, разпределение или план на помещенията, площ за всяко помещение, всички разходи при сделката, изчислени предварително през офертната цена, всички текущи месечни разходи, размерът на годишния данък сгради и такса смет. Това са част от новостите, предлагани от агенцията “Атренд”.

Уебсайтът SofiaTrend.bg, пуснат през май от “Атренд” специално за дейността й в София, спечели през юни призовете и в трите категории в тазгодишното издание на престижния конкурс “Български награди за уеб 2011”, организиран от Българската уебасоциация: браншови награди за строителство и архитектура, професионални награди за функционален дизайн и добра практика.

Управителят на агенцията “Атренд”, притежаваща марките SofiaTrend.bg и VarnaTrend.bg – Антон Андонов, споделя, че за някои от нововъведенията е спорил дълго с дизайнера на сайтовете Борил Караиванов и консултантите по ползваемост от “Лукрат”, но в крайна сметка е взел решенията в полза на клиентите.

Стремежът на компанията е да представя открито и честно цялата нужна информация на клиентите си. Превъзмогването на страховете, че може да бъдат “прескочени”, според него е стъпка в правилната посока, която клиентите на агенцията вече оценяват.

Фирмата, започнала дейността си с англоговорещи клиенти от Великобритания и имоти по морето, работи успешно и с клиенти от Русия. Отварянето на офиси по морските и планинските курорти следва (а според Андонов изпреварва) вълните от клиенти, но с “отлива” идва и затварянето им.

С настъпването на кризата и поредните приливи и отливи на външни клиенти “Атренд” поема по пътя на устойчивото си развитие. Тя се специализира в посредничеството при продажба и наемане на жилищни имоти от българи, предимно апартаменти, в София и Варна.

Почтено, професионално и качествено обслужване на клиентите на по-високо от средното за бранша ниво е основен принцип в работата на компанията.

Направата на двата сайта е отнела над една година, но според Антон Андонов усилията са си заслужавали. Дълго продължилият процес е довел до редица реформи в дейността на агенцията и най-вече в мисленето на хората от екипа. Във времето на кризата е заложено на инвестиции в нови технологии и в обучение на екипа.

Внимание към детайлите на сделката и активно участие в налагането на световни стандарти в бизнес отношенията на пазара на недвижими имоти са част от ръководните правила на фирмата.

Антон АНДОНОВ

На жилищния пазар – първи знаци за възстановяване

Първи знаци за възстановяване на жилищния пазар отчетоха от “Адрес недвижими имоти”.

“Оптимизмът идва от увеличението на броя сделки и отпуснатите ипотечни кредити. Лихвите на банките са малко над нивата от 2008 г. А цените са почти на дъното, правейки жилищата все по-достъпни.” Това заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията, по време на специализирана конференция, организирана от Първа инвестиционна банка.

Павлов отчете като много добра новина за пазара отварянето на банките. От доклада му стана ясно, че средните лихви по жилищни кредити в евро са само с половин процентен пункт над най-ниските нива отпреди кризата. При ипотеките в левове разликата все още е голяма.

Банките са силен фактор за движението на цените, припомни Павлов. И даде пример с международна конференция в София през 2008 г. “Тогава към края на сесията брокерка от Бургас стана и попита: “Вярно ли е, че еди-коя си банка е спряла финансирането на панелни апартаменти?” Така на 9 октомври около 17 ч имотната криза настъпи и в България”.

Репортер на “Труд” също присъства на събитието и след проверка се потвърди, че Юробанк И Еф Джи напълно е спряла кредитирането на панелни апартаменти в цялата страна. Мярката бе наложена заради промените във финансовите и икономическите условия в България и поскъпналия ресурс на междубанковия пазар.

Павлов приветства и отварянето на банките по отношение на другите условия към клиентите. Например изискването за самоучастие намалява и повечето кредитни институции вече отпускат над 70% от стойността на имота. Първа инвестиционна банка например обяви новия си продукт, при който отпуска 90% от оценката на имота за всички типове строителство, дори и за панелното. Кредитни консултанти потвърдиха, че вече има отпуснати ипотечни заеми за 90% от цената на панелките.

Имотите са все по-достъпни, но хората не го усещат, защото се чувстват несигурни за бъдещето. Прогнозата ми е, че с повишението на ипотечното кредитиране цените ще се успокоят, каза Георги Павлов.

Много офиси, добрите апартаменти не достигат

Българският пазар на имоти страда от две противоположни тенденции – пренасищане с офис площи и недостиг на качествени жилища, сочи анализ на компанията “София Централ” ООД.

Според него цените се задържат на нивата от първото тримесечие на 2011 г. Условията на сделките вече се диктуват от обективни фактори – изискванията и възможностите на купувача срещу качеството и цената на предлаганите имоти.

В тази ситуация един от вариантите за икономически адекватна и стабилна инвестиция е влагането на средства в недвижими имоти и по-конкретно в жилищни имоти. Добрият вариант е висококачествен апартамент, ново строителство, в голям град, съветват от “София Централ”.

Вижте предизборния сайт на „Труд“

keyboard_arrow_up