Най-голям недостиг на инженери, мениджъри и занаятчии показва проучване на „Менпауър България”
Новини от Human Capital

42% от работодателите в България имат трудности да попълнят критични позиции в своята организация, показва годишното проучване на „Менпауър България”. За сравнение в световен мащаб този процент е 34.

Тук в България позициите, които работодателите намират за най-трудни за попълване, са инженери, мениджъри и ръководни кадри и занаятчии.

55% от работодателите са отговорили, че основната пречка за запълването на позициите е липсата на подходящи кандидати. „Фактът, че компаниите цитират липсата на умения или опит като причина за надостига на таланти трябва да е предупредителен сигнал за организациите, образованието, правителството и всички нас”, коментира Нaдя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска. Тя е категорична, че всички тези страни задължително трябва да работят заедно, за да отговорят на дисбаланса при търсенето и предлагането на пазара на труда по един систематичен, гъвкав и последователен начин.

Едни от най-честите решения, които работодателите в България използват, за да преодолеят тези трудности, са да назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие (59%); предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции (29%) или променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал (26%).

В 21 изследвани държави от региона на Европа, Близкия изток и Африка един на всеки четири работодатели изпитват трудности да попълнят работни позиции поради липса на таланти и въпреки че този процент е по-нисък от средния в световен мащаб, той е с три процентни пункта повече от 2010 и най-висок от 2008 насам. Държавите, които изпитват най-големи трудности да намерят таланти и да запълнят свободните си позиции, са Румъния (53%), Турция (48%), Швейцария (46%) и България (42%). Най-малко трудности с недостига на таланти изпитват Полша (4%), Ирландия (5%), Норвегия (9%) и Испания (11%). Недостигът на таланти е нарастнал с шест процентни пункта във Великобритания – от 9% през 2010 г. до 15% през 2011 Според работодателите в региона на Европа, Близкия изток и Африка най-трудните за попълване позиции за пета по ред година са занаятчиите, следвани от техниците и инженерите.

keyboard_arrow_up