Прехвърлянето на управлението на изворите няма да повлияе върху безплатното ползване на водата за пиене и за консумация вкъщи, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова
Фотограф: Мария Съботинова

Осем минерални извора в София ще се стопанисват от Столичната община. На церемония днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова връчи решенията за предоставяне за стопанисване и управление на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община ще управлява и стопанисва минералните извори в „Овча купел“, при Централна минерална баня, в с. Панчарево, в с. Железница, кв. „Свобода“, кв. „Лозенец“, кв. „Надежда“ и кв. „Баталова воденица“.

Караджова посочи, че министерството ще сътрудничи на общината във всичко възможно за реализацията на проектите, свързани с управлението на изворите.

Общината ще стопанисва изворите в следващите 25 години. Ако в петгодишен срок общината не започне усвояването на ресурсите, находищата ще бъдат върнати за стопанисване от държавата.

Йорданка Фандъкова посочи, че приемането на изворите няма да повлияе върху безплатното ползване на водата за пиене и наливане за консумация вкъщи.

Тя съобщи, че проектът, с който общината кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие“ за изграждането на Музея на София, вече е готов, предстои одобрението му от Столичния общински съвет и до 15 март ще бъде внесен за одобрение от управляващия орган.
Фандъкова припомни, че общината е подготвила два варианта за концесионирането на останалата част от Централната баня, която ще се използва за СПА център и изрази мнение, че съветниците ще се спрат на варианта за стопанисване без концесионно възнаграждение срещу инвестиции в центъра.

За разлика от Будапеща, където има два типа минерални извори, в София извират осем различни вида минерална вода, отбеляза столичният кмет. Ние вече разработваме проекти за две от находищата – Централната баня и в кв. „Лозенец“, като идеята е освен за изграждането на СПА центрове, находищата да се използват за отопление на съседните сгради.
Находището в „Лозенец“ ще захранва с минерална вода и басейна „Спартак“.

Според специалистите топлинната мощност на извора при Централната баня може да снабди с отопление сградата на направление „Архитектура и градоустройство“, а така също и сградите на Министерския съвет, социалното министерство, а ресурсът може да стигне и за отоплението на сградата на Народното събрание на пл. „Независимост“.
Реализацията на този проект ще е още през тази година, заяви главният архитект на София Петър Диков.

Изворът „Баталова воденица“ ще има първо ново сондиране, тъй като сегашното, правено преди 40 години, е компрометирано, а след строителството на парка „Възраждане“ там ще има плаж, където ще се използва минералната вода.
Общината разработва и проект за извора край кв. „Челопечене“.

keyboard_arrow_up