Откриха древно съкровище при разкопките на пл. “Св. Неделя”

При разкопките под площад “Света Неделя” в София бяха намерени 2976 сребърни денари, укрити в керамичен съд. Съкровището е събирано поне сто години, като монетите в него са от първи и втори век. Най-ранните са от времето на император Веспасиан (69-79 година), а най-късните – на император Комод (177 -192 година).
Върху стената на гърнето е изписано и името на последния притежател на съкровището. Според надписа това е бил Селвий Калист – римски гражданин с гръцки произход.
 Преди по-малко от месец под пл. “Св. Неделя” бе открита и сграда, за която се предполага, че може да е дворецът на Константин Велики в София.
Това съобщиха днес кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по култура и образование доктор Тодор Чобанов и археолози.
Разкопките под площад “Света Неделя” започнаха в началото на лятото и ще продължат през следващите три години. Финансирането е от общината със средства от столичната програма “Култура”, като целта е освен да се разкрият тези археологични пластове и да се закърпи поизтънелия общински бюджет чрез иманярство :).

Related Posts

No results found

Menu