В панела „Транспортната инфраструктура – настоящи и бъдещи проекти и начини за тяхното изпълнение“ участват членът на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров, главният архитект на София Петър Диков, заместник-министърът на транспорта Ивайло Московски, Мирослав Бобошик от компанията SkyToll, Анна Грънчарова, продуктов мениджър на ACO Bulgalia и заместник-генералния директор на НКЖИ Красимир Крачунов. Модератор е Павел Диковски от Сдружението на пътните инженери и консултанти
Фотограф: Мария Съботинова
 

Основният акцент в правителствената политика в момента е изграждането на пътна инфраструктура, основно по оперативна програма Транспорт и по програма Регионално развитие. През 2010 г. Агенцията е пуснала в експлоатация 31 км магистрални отсечки. Рехабилитарани са общо 206 км, 1420 км от републиканската пътна мрежа са в процес на рехабилитация, основно по програма „Регионално развитие“.
Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура, направи преглед на основните обекти, които изпълнява агенцията през 2011 г., по време на втория панел на конференцията за инфраструктура. През тази година агенцията има 128-годишен юбилей.

27% е степена на изграждане на лот 2 на магистрала Тракия, графикът се спазва,
Участъкът на лот 3 е 18% степен на изпълнение. Изпълнителят спазва графика и се очаква предсрочно изпълнение.
Лот 4 стартира последен от трите лота, в момента е изпълнен 15%, и там няма забавяне на графика.

Проект, който имаше опасност да не се случи, е за доизграждането на автомагистрала Люлин от СОП до пътен възел Даскалово. За 10 месеца бяха извършени повече от 60% от строителните работи. 15 май е срокът за въвеждане в експлоатация на магистралата.

В момента са на търг поръчките за още два лота на магистрала Марица на различен етап на процедурите.

Магистрала Струма е много амбициозен обект за агенцията. През май ще стартира процедурата за надзора на лот 1, за лот 4, готов с детайлен проект, процедурата също ще стартира в средата на май. За лот 2 и лот 3 стратегията е по-различна, стратегията ще бъде представена в края на май

keyboard_arrow_up