Проектът няма да бъде финансиран с европейски средства

„Южен поток“ е идея, дошла при нас от източните ни партньори. Нямаме проблем с нея, но… това не е приоритет за нас“, каза еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер

Associated Press

Линк досие

Газпром

Руската компания „Газпром“ е лидер сред петролните и газови …

Цялото досие

Опитите на Русия да получи от Европейския съюз решение за особен статут на газопреносната мрежа „Южен поток“ се оказаха безрезултатни. Представители на ЕС са посочили като приоритетни проекти Nabucco West и ТАP, съобщи Reuters, цитирайки няколко служители на съюза, пожелали анонимност.

Става дума за списък с около 200 „проекта от общ интерес“, който Европейската комисия трябва да съгласува до октомври. Те стават приоритетни и могат да получат специално финансиране от фонда Connеcting Europe Facility с очакван обем от 50 млрд. евро, от които само за газопроводи до 2020 г. са предвидени малко под 3 млрд. евро. Източниците на Reuters посочват, че в подготвения списък са попаднали строителството на енергийни мрежи в Балтийския район с цел преодоляване на зависимостта от руските енергоносители, както и технико-икономическото обосноваване на евентуален строеж на газопровод между Кипър и Крит с продължение до континентална Гърция или Италия.

Ако попадне сред тези проекти, „Южен поток“ би могъл да заобиколи най-строгите регулации, произтичащи за Москва от Третия енергиен пакет. Официалното съдържание на списъка ще бъде представено след месец.

Московският в. „Независимая газета“ коментира по този повод, че негативната реакция за газопреносната мрежа, минаваща и през България, е била известна отрано. Миналата седмица еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер отбеляза, че в момента „Южен поток“ не е приоритетен проект за Европейския съюз и няма да получи специално финансиране, припомня изданието.

„Южен поток“ е идея, дошла при нас от източните ни партньори. Нямаме проблем с нея, но този газопровод не ни дава достъп до никакви нови енергоизточници. Освен това той не повишава конкурентоспособността на енергийния пазар в ЕС. Не сме против „Южен поток“, но това не е приоритет за нас“, каза Йотингер.

Специалисти коментират пред „Независимая газета“, че проблемът с проекта, който трябва да заработи през първото тримесечие на 2016 г., т.е. след по-малко от три години, не е финансов, а с опита на „Газпром“ чрез него да съхрани доминиращото си положение на европейския пазар. Според Михаил Крутихин, партньор в консултантската компания RusEnergy, няма да има никакви изключения, а и „Газпром“ вече практически се е съгласил 50% от мощностите да даде на други доставчици. „Тоест тръбата ще строим с наши пари, но за да я ползват и други.“ | КАПИТАЛ Daily

Още по темата

„Газпром“ и ЕС са на прага на уникално споразумение

Концернът ще трябва да допусне външни доставчици до тръбопровод в Германия

17 сеп 2013

България смени представителите си в „Южен поток“

Поредната кадрова въртележка вероятно има за цел ускоряването на проекта след вдигането на държавната екобариера пред него

4 сеп 2013

Позиция

Страховете от „Южен поток“

Читателско писмо на Антраник Ташчиян, баща на тригодишен син, жител на Варна и гражданин на България

29 авг 2013

 

keyboard_arrow_up