Шистовата революция направи Щатите лидер в производството на газ, но липсва инфраструктура за износа му

В Конгреса активно се отправят призиви САЩ да ускори процедурата за одобрение на плановете за износ на втечнен природен газ, съобщи Bloomberg. Революцията в усвояването на находищата от шистов газ превърнаха САЩ от вносител в нетен износител на втечнен газ, като при това цените в щатите взеха да спадат чувствително. Това навежда на мисълта че износът към Европа може да се окаже търсеното решение на бизнеса. В момента Русия доставя около 30% от природния газ на Стария континент и в ситуация като днешната САЩ има реална възможност да откъсне част от руския дял, обясняват конгресмени.Трудността идва от фактът, че износът за Европа трябва да се извършва с танкери и разбира се следва изградят терминали за втечнен газ по пристанищата на стария континент.  

Прогнозите на Bloomberg са, че това ще отнеме поне три години, а много от компаниите, които имат желание да изнасят суровина, така и няма да успеят да приключат цялата процедура и да се справят с изискванията.

Един от най-напредналите проекти е този на компанията Cheniere. Тя изгради терминал на стойност 10 млрд. долара и в момента е депозирала документацията в енергийното министерство в САЩ. Очакванията са процедурата да приключи и първите количества газ да бъдат изнесени през съоръженията към края на 2015 година.

Добивът на шистов газ всъщност превърна Щатите в най-големия производител на природен газ в световен мащаб. Затова и се появиха апетитите на добиващите компании да продават суровината на световните пазари. В момента те успяват да изнасят природен газ в Канада и Мексико, но чрез газопроводи.

Износът на природен газ за Европа трябва да бъде осъществен през инфраструктура, която все още не съществува – инсталации за втечняване на газа. В САЩ има само една такава мощност – собственост на ConocoPhilips в Аляска. Заводът обаче не работи от 2012 година насам.

Още по темата

keyboard_arrow_up