Фотограф: Строителство Градът

Да се намираш в ъгъла, в географския му смисъл, изобщо не е толкова лошо: България иска да се превърне в център или централна точка за товарния транспорт към Близкия Изток и усилено строи автомагистрали. При това все още липсва голямо пристанище.
Това пише журналистът на австрийския вестник Маркус Бернат от София, който разговаря с българския министър на регоиналното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

„България е страна на кръстопът, но се е самоизолирала“, констатира Плевненлиев. Пет от десетте паневропейски транспортни коридори, които бяха определени в еуфорията на промяната в началото на 90-те години, преминават през България (4, 7, 8, 9 и 10), но в действителност това не означава нищо.

„България се е изолирала в посока запад“, започва да изрежда министърът. „Отсечката от Ниш до София е ужасна“.
На юг в посока Гърция няма магистрала, както и на югоизток към Турция. „Ние имаме граница от 421 км с Румъния, но само един мост над Дунава, втори се намира в строеж. Само Будапеща има седем.“
Плевнелиев е на 46, толкова, на колкото е и невероятната история на българските магистрали, посочва Бернат.

Росен Плевнелиев поставя следните цели: „През 2014 г. ще пътувате от Виена до София за 6 часа. Това е планът.“
На всеки три седмици министърът инспектира строежите АМ „Люлин“, АМ „Тракия“, „Дунав мост“ 2. Понякога с него е и правителственият шеф, ръце в джобовете, задълбочен поглед, малко думи.

Заради географското си положение България може да стане логистичен център в региона.
„От гледна точка на спедиторите малката балканска държава е разположена по-близо до всички развиващи се пазари на бъдещето – Турция, Централна Азия, Китай, Индия. Единственото, от което се нуждае, са пътища, жп линии, пристанища“, пише „Щандард“.
Вестникът посочва, че логистични гиганти като „Шенкер“, който през май 2010 г. откри терминал за жп и тежкотоварни превозни средства, залагат на либерализирането на жп транспорта в България.
„Тук, както и при решението за доразвиване на Бургас като контейнерно пристанище, правителството не бърза. То осъзнава, че с новите магистрали ще спечели точки сред избирателите“, посочва статията.

keyboard_arrow_up