Въпреки заявката на районния кмет на район Младост че няма да допусне строителството на комплекс „Гранд Каньон“ в Младост първата фаза на проекта получи разрешение за строеж. За издаденото разрешение се разбра още в началото на март т.г., но вече са минали всички процедури за обжалване и документът е влязъл в сила.

Новият комплекс   ще включва хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център с общо 91 882 кв. м надземна разгъната застроена площ. Това обявиха в официално прессъобщение от компанията-инвеститор „Гаранти-Коза България“.

Инвеститорът има амбиция да превърне терена в сърцето на жк „Младост“ в емблематична локация за столицата. Старите постройки (магазин „Нова Деница“) ще бъдат заменени с модерна, благоустроена зона за обитаване и разходки, с богата палитра от услуги.

Още нови проекти за жилищни комплекси, хотели и търговски обекти – вижте в дигиталната система PDS.BG.

Концепцията „Гранд Каньон“ е уникална за България, обединявайки на едно място жилища, хотел, мол, културна сцена (амфитеатър) и паркова среда. Архитектурата на Jerde Partnership е повлияна от подобни комплекси в Истанбул и Токио.

Ще бъдат изградени около 700 апартамента, в това число 76 сервизирани – с поддръжка и управление. Хотелът ще се менажира от международната верига Swissotel и ще е с капацитет от 206 стаи. Трите високи сгради ще се казват „Рила“ (30 етажа, 114 м), „Пирин“ (19 етажа с апартаменти, 84 м) и „Витоша“ (16 етажа с апартаменти, 73 м). Хотелът ще бъде в сграда „Рила“, чиято височина ще е само с 5 етажа повече от най-високите съществуващи блокове в жк „Младост“ 1.

700 апартамента ще бъдат изградени в първия етап на „Гранд Каньон“.

Фотограф: ГРАДЪТ

Молът ще предложи 40 000 кв. м търговски площи на 5 нива (2 подземни). Ще има кинокомплекс със 7 зали, ресторанти с интернационална кухня, супермаркет, галерия от по-малки магазини на храни, фитнес център. Ще бъдат обособени няколко зони със заведения и кафенета.

Инвеститорът ще реализира идеята на 43 дка терен. След изграждане на прилежащата улична инфраструктура и даряването й на общината, парцелът ще намалее до 37 дка.

Над 1/3 от площта ще бъдат зелени площи, които ще бъдат отворени за всички. „Гаранти-Коза България“ получи през 2016 г. разрешение за изграждане на 11 дка парк пред бъдещия комплекс. Там ще има красиви водни площи с изкуствено езеро, амфитеатър, на който ще се организират културни прояви, детска площадка за игри, скейтпарк, стена за графити.

През юли 2015 г. „Гранд каньон – София“ бе сертифициран като приоритетен инвестиционен проект – най-високата държавна подкрепа по Закона за насърчаване на инвестициите. Тогава инвеститорът „Гаранти-Коза България“ ЕАД пое ангажимент да вложи 120 млн. лв. в първия етап на комплекса и да разкрие 240 работни места след завършването.

В търговско-развлекателния комплекс ще има магазини, кинокомплекс със 7 зали, ресторанти с интернационална кухня, супермаркет, фитнес център.

Фотограф: ГРАДЪТ

Мащабното бизнес начинание отговаря на всички изисквания на действащата нормативна уредба и бе утвърден също така от специалистите в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) в Столична община.

Строителството на първия етап на комплекса „Гранд Каньон“ се очаква да отнеме 3 години и 3 месеца и да приключи през лятото на 2020 г.

За проекта: „Гранд Каньон“ ще е комплекс със смесено предназначение – с апартаменти, хотел, търговско-развлекателен център (мол) и зелени площи. Проектът ще се реализира на терен от 37 дка до кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и ул. „Филип Аврамов“ в „Младост“, на мястото на комплекс „Нова Деница“. В непосредствена близост са две метроспирки – „Александър Малинов“ и „Младост III“.

За инвеститора„Гаранти-Коза България“ ЕАД е 100% собственост на холандският „Гаранти-Коза холдинг“. Компанията майка води началото си от 1948 г. (Garanti insaat) и е сред най-опитните в строителния сектор в Турция. Построила е стотици жилищни и обществени сгради, индустриални и инфраструктурни обекти (язовири, тунели и др.) в Турция, Близкия изток, Централна и Източна Азия.

„Гаранти-Коза България“ има намерение да изгради и втори мултифункционален комплекс в столицата – Sofia Square на терена на бившия завод „Балканкар Средец“.

През февруари т.г. „Гаранти-Коза“ организира международен тенис турнир от серията ATP 250 в София, който беше спечелен от първата ракета на България Григор Димитров.

keyboard_arrow_up