Историческият паметник Лъвов мост, построен през 1889 г., преминава над Владайска река и е разположен на кръстовището на булевард „Мария Луиза“ и булевард „Сливница“, като свързва Централната жп гара и Централната автогара с центъра и други части на града. В непосредствена близост до моста и кръстовището се намира и едноименният площад „Лъвов мост“. Транспортният възел „Лъвов мост“ е една от най-натоварените точки на столицата.

Новото транспортно решение на кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Мария Луиза“ е пътен възел на три нива, осигуряващ всички видове автотранспорт – автомобилен, трамваен, тролеен и метро.

І ниво. На височината на сегашното кръстовище се предвижда кръгово кръстовище около съществуващия Лъвов мост, като се предвиждат два нови моста над реката. Решението на кръговото кръстовище е съобразено с булевардите „Сливница“ и „Мария Луиза“ и положението на съществуващия Лъвов мост с цел неговото запазване.
ІІ ниво. Предвиждат се два транспортни тунела: северен и южен по бул. „Сливница“, които осигуряват директното движение в двете посоки – към Сточна гара и улица „Опълченска“.
ІІІ ниво. Преминава метрото и пешеходното движение в пешеходен тунел. Ще бъдат изградени и два нови моста над р. Перловска.

Кръговото кръстовище
е разположено около съществуващия мост, без да го засяга. Мостът остава в кръга, по него ще преминава само трамваят. Пешеходните пасарелки от двете страни на моста се разрушават. На реката се предвиждат два нови моста по кръга от двете страни на съществуващия мост. Предвидена е и светофарна уредба.
Кръговото кръстовище е съобразено със съществуващите габарити на бул. „Сливница“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“. Ще бъде оформено с три ленти за движение с общ габарит 14.50 м и два тротоара по 3 м. В новопроектираното кръгово се обособяват две зелени площи с полукръгла форма с обща площ 1965 м². По периферията в рамките на общата композицията се разполагат полукръгове със сезонни цветя в жълто и червено. Двата цвята са избрани за преобладаващи, тъй като преди построяването на днешния Лъвов мост на това място се е намирал Шареният мост, който бил изрисуван с червени и жълти линии – оттам и името му.

Булевард „Сливница“
Южното платно на бул.“Сливница“ има четири ленти за движение. Лентите на локалното платно се вливат и отливат в кръга.
Преминаването от бул. „Сливница“ към бул. „Мария Луиза“ се осъществява с R=20 м. В южното локално платно се вливат улиците „Княз Борис І“, „Веслец“. Там са предвидени две автобусни спирки: на Солни пазар и след кръга в посока Сточна гара.
Двете леви ленти представляват директно платно юг. Те се понижават на второ ниво и с тунел минават под кръга и бул.“Мария Луиза“. Директните ленти осигуряват безконфликтно преминаване под бул.“Мария Луиза“.
Северното платно на бул. „Сливница“ има четири ленти за движение. Двете леви ленти за движение се оформят като локално платно север на съществуващото ниво, като се вливат и отливат в кръга. Към локалното платно се включват улиците: „Самуил“, „Княз Борис І“- затворена, „Цветан Минков“, „Веслец“ – затворена, „Будапеща“. Срещу затворената ул. „Княз Борис І“ в западната страна е устроена автобусна спирка. Автобусната спирка в кръга от източна страна се премахва.

Булевард „Мария Луиза“
се включва на съществуващото ниво в кръговото кръстовище, като извън кръга запазва съществуващата ситуация и габарити. Включването и излизането от кръга става с R=15 м, изключение прави посоката бул.“Сливница “ – южно платно към центъра, където радиусът е комбиниран от R1=20 м и R2=12 м. По бул. „Мария Луиза“ се запазва съществуващата трамвайна линия, която се реконструира.

Големите съоръжения
Директното платно по бул.“Сливница“ под бул. „Мария Луиза“ е решено с три вида стоманобетонови конструкции:
– Покрит тунел – статическата схема е затворена кутия в еластична среда със запънати възли.
– В частта на рампите U рамка – статическата схема на рамката е със запънати възли върху еластична основа.
– При най-малката денивелация между бърза лента и локал – подпорни стени.
Фундирането е плоско. Строително-монтажните работи ще се извършват в общ открит изкоп с откоси за конструкцията на пътния възел и реконструкцията на подземната инфраструктура.
При започване на строителството най-напред ще бъде спряно за 4 месеца движението по северното платно на бул.“Сливница“, като трафикът ще минава по  южното платно, а след това и по южното, като движението ще бъде по северното. След като бъде изграден участъкът на север и изток от съществуващия мост, бул. „Мария Луиза“ ще бъде затворен за кратко, за около месец ще бъде спрян и трамваят.
Проектът е приет от експертен съвет на Столичната община в края на март т.г.

Бул. „Сливница“ – южно платно
Гарабит на локално платно юг (двете десни ленти)
– ленти за движение – 2 х 3.50 м=7.00 м;
– служебен тротоар, ляво – 0.75 м;
– тротоар за пешеходци, дясно – променлив.
Габарит на директно платно юг (двете леви ленти)
– ленти за движение 2 х 3.50 м=7.00 м;
– служебен тротоар, ляво – 2 х 0.50 м.

Бул. „Сливница“ – северно платно
Габарит на локалното платно:
Западна страна ( към улица „Опълченска“)
– ленти за движение – 2 х 4.00 м=8.00 м
– служебен тротоар, дясно – 0.75 м
– тротоар за пешеходци, ляво – 4.50 м
Източна страна ( към Сточна гара )
– ленти за движение – 2 х 3.50 м=7.00 м
– служебен тротоар, дясно – 0.75 м
– тротоар за пешеходци, ляво – 3.00 м

Техническите параметри на кръговото кръстовище
Вътрешен радиус на кръга R=38.00 м
Външен радиус на кръга – R=52.50 м
Габарит в кръга – 14.50 м (три ленти):2 х 4.75 м и 1 х 5.00 м
Още по темата
Строим кръговото след „пълната детелина“ на Околовръстното
Прекалено дизайнерското отношение към конструкциите крие риск
Изграждането на Западната дъга на околовръстното привлича нови инвестиции в района
Пътен възел на три нива на бул. „Сливница“, околовръстното се качва на естакада
Кръгово при Телевизионната кула и надлез при Семинарията
Основни положения при конструктивното решение на кръстовището на бул. „България“ и „Гешов“
За първи път в София кръгово с вантова конструкция
Работим по знаков проект за инфраструктурата на София
Кръстовището при Семинарията с разрешение за строеж до дни
Мостовете не могат да се променят, трябва да се поддържат
Архитектурата създава пропорция и естетика в мостовите съоръжения*
Вертикалната инфраструктура по света
keyboard_arrow_up