Общината обяви процедура за избор на проектанти

Трасето на новата релсова линия ще минава по протежението на бул.

Тра

Столична община предвижда да изгради трамвайна линия между Дружба и Младост. Всеки който е минавал през кръговото за Горубляне знае за недовършената трамвайна линия, завършваща в средта на кръстовището. Идеята е да се доизгради тази линия и по този начин да се свърже ул. „Обиколна“ в „Дружба 2“ с метростанцията в „Младост 1А“. Това ще даде възможност на пътниците от кв. Дружба да ползват метрополитена без да се налага да газят калта по склоновете на Цариградско Шосе.
Столична общината обяви процедура за избор на изпълнители, които да изготвят технически проекти за трасето по бул. „Копенхаген“. Като част от обществената поръчка са включени три реконструкциии на съществуващи трасета – по бул. „Цар Борис III“ – от Княжево до сп. „Руски паметник“, по бул. „Александър Стамболийски“ – от „Западен парк“ до спирка „Константин Величков“, и по бул. „Ботевградско шосе“ – от пл. „Подуене“ до автогара „Изток“.
Според условията се очаква техническите проекти да бъдат готови до 15 август тази година, когато изтича и срокът за изпълнение на поръчката. По предварителни оценки общата стойност на проектите за обявените съоръжения ще бъде минимум 48 хил. лв. За финансирането Столичната община разчита на европейската оперативна програма „Регионално развитие“, като се предвижда осъществяването на проектите да е със средства от новата програма за регионално развитие за периода 2014 – 2020 г.
Избор на компании

Процедурата е обявена без прогнозна стойност, но с гаранация за участие в размер на 4800 лв. Според Закона за обществените поръчки гаранцията не може да надвишава 1% от прогнозната стойност на тръжната процедура, което означава, че в този случай тя е поне 48 хил. лв. без ДДС. Право на участие в търга имат компании и обединения с общ оборот не по-малко от 960 хил. лв. и изпълнени договори, сходни с търга, за минимум 480 хил. лв. през последните три приключили финансови години. Изборът на изпълнител ще бъде според икономически най-изгодната оферта, базирана на комбинация от финансови, технически показатели и срок за работа. Крайният срок за участие изтича на 23 юни.

Трасето

Идеята за трамвай между столичните квартали „Дружба“ и „Младост“ се обсъжда в общината вече близо десет години. През 2009 г. темата отново излезе на дневен ред заради строителството на метрото, като тогава местната управа планираше да пусне трамвайната линия още преди подземната железница да стигне до „Дружба“, за да може жителите на квартала да имат бърза връзка с метростанциите в „Младост“.
В края на миналата година беше открита новата отсечка от бул. „Копенхаген“, която свързва жк „Дружба 2“ с бул. „Цариградско шосе“. По план строителството на булеварда трябва да продължи, за да свърже двата квартала, а новата трамвайна линия ще бъде изградена по същото направление. Преди това Столичната община трябва да обяви и процедурите за отчуждаване на имоти, за да продължи строителството на пътната отсечка.

keyboard_arrow_up