Администравен съд-София е отменил винетките за живеещите в синята и зелената зона за паркиране в София, съобщи БиТиВи. Това решение обаче може да се обжалва от общината пред Върховният административен съд. Дотогава настоящият режим остава.

На първа инстанция съдът отменя и привилегиите за служебните общински автомобили, паркирали досега свободно в зонираните територии.

Съдебният състав на административния съд, който разглежда делото, е анулирал и правомощията на Центъра за градска мобилност.

Според съда, дружеството вече не може да издава винетки, да слага скоби, да контролира паркингите със служебен абонамент, както и да използва паяк, ако е блокиран друг шофьор.

В същото време магистратите са отхвърлили жалбите срещу правото на общината да въвежда режим за почасово платено паркиране. Не са уважени и жалбите срещу така нареченият служебен абонамент, съобщи БНТ. От общината ще коментират казуса утре.

На делото, заведено по жалба на граждани, обединени в две сдружения, беше дадено ход на 25 януари. Жалбата е срещу промени в Наредбата за паркиране, които влязоха в сила през есента.

Синята и нововъведената зелена зона влязоха в сила от 1 септември, а от 1 октомври важат правилата за живеещите в центъра, които трябва да купуват винетен стикер, за да паркират до дома си. В синята зона се паркира за 2 лева на час, а в зелената – за 1 лев на час.

keyboard_arrow_up