Строят бул. „Черни връх“ от „Хладилника“ до Околовръстното заедно с метрото

На 1 август започва строителството на метрото от хотел „Хемус“ до „Хладилника“ (виж карето). Разширението на бул. „Черни връх“ до Околовръстното ще следва метрото. Разширението на бул. „Черни връх“ от „Парадайз“ към Софийския околовръстен път е част от проекта за кръстовищата на две нива при Телевизионната кула и Семинарията, който след отпадането на виадукта от Семинарията до ул. „Сребърна“ включва: •Кръговото при Телевизионната кула (завършено) •Надлезът при Семинарията (откриване на 13 юли 2014 г.) •Пробивът „Токуда“ •Разширението на бул. „Черни връх“ от „Парадайз“ до Софийския околовръстен път. Според проектантите от „Трансконсулт 22“ изграждането му следва да стане заедно със строителството на метрото от МС-II 11 „Джеймс Баучер“ до „Хладилника“. Готово е новото градоустройство на зоната с автор „Сити-арх“ и е прието от Столичната община. Необходимо е да бъдат завършени отчуждителните процедури. Според инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД, изграждането на метрото до „Хладилника“ чака завършването на надлеза при Семинарията (13 юли 2014 г.). Сега се работи по проекта на това разширение на метрото, чийто идеен вариант е на „Рикат“. Съвместяването на двете процедури е добро, за да не се затруднява пътното движение в София.

Възниква въпросът за паркирането. Ако зоната до „Парадайз“ и след нея до Околовръстното се превърне в бърз път, къде ще паркират идващите от Драгалевци? Сега сградата на „Парадайз“ разполага с 3000 паркоместа, от които 1800 са закрити. Паркингът не е платен, но това се отнася за времето, в което работи молът. Може ли паркингът да бъде отворен за ползване в други часови зони? Щом разширят бул. „Черни връх“ от „Парадайз“ до Околовръстното, щом построят метрото от „Джеймс Баучер“ до „Хладилника“ и трамвай 10 стане излишен, „Черни връх“ от „Хладилника“ до „Кемпински“ също ще стане достатъчно широк, за да поеме движението към Витоша. Дали собствениците на автомобили ще оценят буферния паркинг при МС- II 11 „Джеймс Баучер“, като го напълнят? Ще бъде ли той платен или за няколко години ще е безплатен? Независимо от възникващите въпроси проектантите са на мнение, че решенията – градоустройствени и транспортни, в тази зона ще изпълнят изискванията на територията поне през следващите 15 години.

Проектът за разширение на бул. „Черни връх“.  Целта на обекта е подобряване на транспортно-експлоатационните качества на бул. “Черни връх“ с частично при- лагане на регулацията от изток и запазване на съществуващите имотни граници от запад. Подобектът обхваща участък от бул. „Черни връх“ между улиците „Флора Кънева“ (край реконструиран участък) и „Джон Атанасов“. По бул. “Черни връх“ проектната скорост е 50 км в час. Платното е широко 14 м+ 2 м (в зони), има по две ленти по 3.50 м в посока. Милена ВАСИЛЕВА

keyboard_arrow_up