Строят бул. „Черни връх“ от „Хладилника“ към Околовръстното заедно с метрото


Инж. Георги Митов, главен проектант на проекта:
Предвидено е изграждане на бул.“Черни връх“ с по-голям габарит, при запазване местоположението на бордюрната линия вдясно по нарастващия километраж и уширяване на пътното платно вляво по километража. Краят на обекта е при изпълнения участък от бул.“Черни връх“ преди ул. „Флора Кънева“. Новото пътно трасе на бул.“Черни връх“ е клас III-Б, районна артерия, средната разделителна ивица с маркировка с ширина от 0.00 до 2.75м.
Спирките на обществения транспорт – в крайната лента, сигнализирани с маркировка и пътни знаци; проектната скорост е 50 км в час. Максимален надлъжен наклон 4.6%. Габарит на платната за движение – 2х2х3.50 м. Оста на новопроектираното трасе се състои от 4 прави, свързани с хоризонтални криви, тя е продължение на оста на предходния участък, което няма да наруши комфорта и безопасността на пътуващите.

Строежът на метрото трябваше да започне през април, но Столична община отложи стартът на проекта с няколко месеца до завършването на надлезът при семинарията. Новата дата за начало на строителството е 1 август  – започва строителството на метрото от хотел „Хемус“ до „Хладилника“ , като паралелно с това ще започне реконструкцията на а бул. „Черни връх до Околовръстното, която ще следва метрото.
Разширението на бул. „Черни връх“ от „Парадайз“ към Софийския околовръстен път е част от проекта за кръстовищата на две нива при Телевизионната кула и Семинарията, който след отпадането на виадукта от Семинарията до ул. „Сребърна“ включва:
– Кръговото при Телевизионната кула (завършено)
– Надлезът при Семинарията (откриване на 13 юли 2014 г.)
– Пробивът „Токуда“
– Разширението на бул. „Черни връх“ от „Парадайз“ до Софийския околовръстен път

Според проектантите от „Трансконсулт 22“ изграждането му следва да стане заедно със строителството на метрото от МС-ІІ 11 „Джеймс Баучер“ до „Хладилника“.
Готово е новото градоустройство  на зоната с автор „Ситиарх“ и е прието от Столичната община. Необходимо е да бъдат завършени отчуждителните процедури.
Според инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД, изграждането на метрото до „Хладилника“ чака завършването на надлеза при Семинарията (13 юли 2014 г.). Сега се работи по проекта на това разширение на метрото, чийто идеен вариант е на „Рикат“. Съвместяването на двете процедури е добро, за да не се затруднява пътното движение в София.

Възниква въпросът за паркирането 
Ако зоната до „Парадайз“ и след нея до Околовръстното се превърне в бърз път, къде ще паркират идващите от Драгалевци?
Сега сградата на „Парадайз“ разполага с 3000 паркоместа, от които 1800 са закрити. Паркингът не е платен, но това се отнася за времето, в което работи молът. Може ли паркингът да бъде отворен за ползване в други часови зони?
Щом разширят бул. „Черни връх“ от „Парадайз“ до Околовръстното, щом построят метрото от „Джеймс Баучер“ до „Хладилника“ и трамвай 10 стане излишен, „Черни връх“ от „Хладилника“ до „Кемпински“ също ще стане достатъчно широк, за да поеме движението към Витоша. Дали собствениците на автомобили ще оценят буферния паркинг при МС-ІІ 11 „Джеймс Баучер“, като го напълнят? Ще бъде ли той платен или за няколко години ще е безплатен?
Независимо от възникващите въпроси проектантите са на мнение, че решенията – градоустройствени и транспортни, в тази зона ще изпълнят изискванията на територията поне през следващите 15 години.

Проектът за разширение на бул. „Черни връх“
Целта на обекта е подобряване на транспортно-експлоатационните качества на бул. „Черни връх“ с частично прилагане на регулацията от изток и запазване на съществуващите имотни граници от запад. Подобектът обхваща участък от бул. „Черни връх“ между улиците „Флора Кънева“ (край реконструиран участък) и „Джон Атанасов“. По бул.“Черни връх“ проектната скорост е 50 км в час. Платното е широко 14 м+ 2 м (в зони), има по две ленти по 3.50 м в посока.

Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД:
Строителството на метрото от метростанция 11″Джеймс Баучер“ до Хладилника започва на 1 август. Чакахме завършването на надлеза при Семинарията. Щом движението по бул. „Вапцаров“ се отпуши, можем да започнем изграждането на метрото към Хладилника. Има график и организация на строителството. Ще се изгражда паралелно и метростанцията при „Парадайз“ по открит способ, като там ще се създаде временна организация на движението, и тунелът по тунелен  способ. Много сложно ще е движението при кръстовището пред „Парадайз“.
За третия метродиаметър обжалването продължава. Внесохме оповержение на 24 юни, чакаме отговора месец по-късно, надяваме се срокът да бъде спазен и до края на юли да имаме отговор. Проектът не е спешен, защото оперативните програми все още не са одобрени. За нас е важно да изчистим всички пречки и да сме в график, когато финансирането бъде одобрено.
keyboard_arrow_up