Лиляна Павлова и Ивайло Московски

Строителството на лот 3.3 Кресна – Сандански на АМ“Струма“ започва през пролетта на 2016 г.

Новини

На 25 септември в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски бяха подписани договорите за строителство, проектиране и супервизия на лот 3.3 Кресна- Сандански, част от лот 3 на АМ „Струма“.

Лот 3.3 е с дължина около 23. 6 км. Очаква се реалните дейности на терен и строителството да започнат през пролетта на следващата година.

Изпълнител е Обединение „Струма – лот 3.3“, съставено от „ГБС Инфраструктурно строителство“АД, „Пътстрой“ – 92″АД, „Главболгарстрой“АД, „Геострой“ АД, и подизпълнител „ГБС „Благоевград“ АД. Стойността на договора за строителство е 255 773 414 лв. с ДДС. Максималната договорна цена, предложена от избрания изпълнител, е в размер на 280 947 614 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 3 години и половина. Строителен надзор упражнява „Пътинвест инженеринг“АД за 2 998 161 лв. без ДДС, срокът е 60 месеца.

Министър Лиляна Павлова отбеляза, че се дава старта за изграждането на дългоочаквания участък от АМ „Струма“, част от цялостния проект на магистралата през Кресненското дефиле. Това е и първият пътен проект, който ще се финансира по линия на новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Министърът припомни, че само преди седмица Министерски съвет взе решение , с което се даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише договор с Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на дейностите по Лот 3.3.

Министър Ивайло Московски пожела успех на фирмите строители и надзор. По думите му те са се доказали през годините, като експерти и възможности за работа. „Подписването на този договор е още едно доказателство за доброто партньорство и добрата, съвместна работа между нашите две министерства, Управляващия орган и бенефициентите от НКСИП, АПИ. Благодаря на министър Павлова. За първи път вкарваме оперативната програма в добри темпове на усвояване, защото в предишния програмен период всички проекти бяха закъснели с процедурите и ни костваше много усилия да наваксаме закъснението. Благодарение на положените усилия спасихме програмата и завършваме с много добър темп на усвояване и редица успешни проекти“, заяви министър Московски. Осигуряваме около 750 млн. лв. по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. за строителството на Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“, каза още Ивайло Московски.

За другите части от лот 3 на АМ“Струма“
Регионалният министър уточни, че от АМ „Струма“ остава да бъдат изградени около 62 км, покриващи целия лот 3, разделен на 3 подучастъка.
Лот 3.1 започва от Благоевград, където в следващите дни ще завърши строителството на Лот 2 на магистралата, и приключва при Крупник, като включва и подобект – тунел на „Железница“.
Лот 3.2 преминава изцяло през Кресненското дефиле.
Лот 3.3 е между Сандански и Кресна, включвайки се в завършения преди месец Лот 4 от Сандански до Кулата.
Министърът обясни, че договорът е на принципа на инженеринг, т.е. строителят първо ще допроектира наличния проект за изграждане на магистралата от Кресна до Сандански. По идейния проект в протежението на 24 км ще трябва да се изградят два пътни възела и 9 мостови съоръжения, но точните параметри ще са ясни с пълното проектиране. Паралелно с това, започват и действията за отчуждаване на имоти, което е изключително важен елемент за издаване на разрешение на строеж. Те ще бъдат извършени през зимния период, като министър Павлова изрази надежда още в началото на строителния сезон на 2016 г. да започне строителството на обекта. „Максимално ранното строителство ще даде възможност да се приключи и предсрочно“, отбеляза тя.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството информира, че за Лот 3.1 – от Благоевград до Крупник е избран изпълнител, но има обжалване и след приключване на процедурите, до няколко месеца, ще се подпише и договор, което ще даде възможност за строителство на общо 40 км от участъка. Остава строителството на лот-а през Кресненското дефиле. Министър Павлова отбеляза, че това е най-сериозното предизвикателство, по което в момента се работи. „До края на годината ще вземем най-доброто проектно решение. Проектирането се извършва на принципа на най-добро съчетание между техническо решение за преминаване, екология, финанси, кое е най-безопасното, бързото и екологично строителство в Кресненското дефиле. Вариантът за изграждане на тунел отпадна отдавана, заради техническа, финансова и сеизмологична необоснованост“, каза министър Павлова. Тя отбеляза, че се работи по няколко варианта за преминаване през дефилето, които включват преминаване на две нива на места, участъци с къси тунели и виадукти, комбинация от съоръжения. „Очаквам до края на годината да има технически проект, който ще бъде предложен на обществено обсъждане, съгласуване, екологична оценка и се надявам още през 2016 г. след одобренията да стартираме процедура за избор на изпълнител. Общият срок за приключване на Лот 3 от АМ „Струма“ е 2022 г., но ние се надяваме да приключим участъци до 2019 г., а Кресненското дефиле да приключи до крайният срок“, каза още министър Павлова.

Проектирането и изграждането на Лот 3 на АМ „Струма“ е основният проект, заложен в приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., съфинасиран от Кохезионния фонд на ЕС.

Related Posts

Не са открити резултати.
keyboard_arrow_up