автор: в. Класа

Седем скоростни отсечки и двата моста над река Дунав трябва да бъдат изградени до 2020 г., каза Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството, вчера при представянето на приоритети в пътното строителство за следващия програмен период. По думите му изграждането на скоростни пътища е адекватен инструмент за подобряване на пътната инфраструктура. Те са ефективни, лесни за изпълнение и икономически по-изгодни, обясни министърът. Регионалното министерство очаква финансирането за тяхното строителство да бъде осигурено по Оперативна програма „Транспорт“ (ОПТ). Скоростният път от Видин до Ботевград вече е в процес на изпълнение. Плановете предвиждат 166 км да бъдат рехабилитирани, а 19 км – ново строителство. Проектът е на обща стойност 330 млн. евро., от тях 152 млн. евро трябва да бъдат отпуснати в периода 2007- 2013 г. Другите 178 млн. евро министерството включва в бюджета на следващия програмен период на ОПТ. До 2013 година по програмата е предвидено финансиране и за скоростната отсечка от Русе до Маказа. Плановете на строителното ведомство са да бъдат отпуснати 82 млн. евро за 24 км ново строителство и 8 км рехабилитация. За периода от 2014-2020 г. трябва да бъдат дадени още 460 млн. евро, за които да бъдат построени 206 км пътна инфраструктура и 3,2 км тунел под връх “Шипка“ в Стара планина.
Транспортните връзки между река Дунав и Черно море ще бъдат подобрени със строителството на скоростен път от Русе до Шумен. Дължината на трасето е приблизително 105 км, а необходимите средства около 200 млн. евро. Финансиране за този проект може да бъде осигурено от държавния бюджет или чрез инвестиционен заем, коментира Плевнелиев.
Плановете на регионалното министерство до 2020 г. да бъде построен пътят между Гюешево и София, който е част от трансевропейския коридор 8. Трасето свързва двете балкански столици Скопие и София и е с обща дължина 85 км. По данни на строителното ведомство проектът е с прогнозна стойност 220 млн. евро. За да се покаже потенциалът на планинските региони и за развитие на туризма, от регионалното ведомство планират да бъде изградена скоростна отсечка „Рила“ – от Кюстендил до Самоков. „Първоначалните планове бяха това да бъде магистрала, но изпълнението му като скоростен път ще е по-евтино и достатъчно ефективно“, заяви Плевнелиев.
Най-евтиният проект, който е включен в оперативната програма, е строителството на отсечката от Пловдив до Асеновград. Неговата дължина е 20 км, а прогнозната му стойност е 40 млн. евро. Пътят между Варна и Дуранкулак също е предвиден за изпълнение до 2020 г. Според данните на ведомството на Плевнелиев строителството на 110 км скоростен път ще струва близо 200 млн. лв., които могат да бъдат осигурени както по оперативната програма, така и от държавен бюджет или държавен инвестиционен заем
Строителството на Дунав мост 3 и 4 при Силистра – Кълъраш и Оряхово – Бекет също трябва да бъде завършено до 2020 г. По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството те са приоритет по Дунавската стратегия и ще бъде осигурено финансирането им. Предварителните разчети предвиждат до края на тази година да бъдат завършени проектните проучвания.

keyboard_arrow_up