В панел 4 от „Форум ГРАДЪТ 2017“ беше представено изграждането на метрото в София – 12 км трасе и 12 метростанции. Проф. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД, съобщи, че  са завършени 44% от етап 1 от изграждането на третия метродиаметър – от Красно село до моста Чавдар. От втория етап – в „Овча купел“, чието изграждане започна през юни т.г. са завършени 5%. Строителството е в график, геоложките условия са трудни, навсякъде строителите се борят с подземните води. И двата етапа на третия метродиаметър ще бъдат завършени до края на 2019 г. През март 2018 г. първият метровлак  ще бъде в София за тестове, той вече е произведен и чака възможност за проби. През лятото на 2018 в столицата ще има общо 5 матровлака „Инспиро“ на „Сименс“, каза инж. Братоев.

Проучваме продължение на метрото след „Парадайз“, съобщи проф. Братоев. Наложи се да побързаме, защото само чрез разработване на трасе и ПУП може да резервираме територия. Вариантите ще са 3, един от тях ще бъде избран на експертен съвет. Разработката ще бъде готова до края на тази година.

Все още „Метрополитен“ЕАД не е готов да обяви конкурс за проект на буферния паркинг до последната метростанция 18 в „Овча купел“. Най-вероятно това ще стане през следващата година.

Обмисля се продължение на метрото в жк „Люлин“ и удължаването му с 2 метростанции, като едната ще бъде на околовръстното.

Има идеен проект за метро до лифта в Симеоново, одобрен е на експертен съвет, но финансиране засега няма, потвърди проф. Братоев.

Обявен търг за актуализация на трасето от трети метродиаметър от етап 3 на трети метролъч. Офертите ще бъдат отворени в средата на ноември. Актуализацията се налага, защото две от метростанциите от надземни станаха подземни след обществени обсъждания, а МС 1 отпадна, защото метродемпото вместо на „Ботевградско шосе“ се премести в Земляне, обясни проф. Братоев.

В панела участваха  фирми изпълнителки на метрото. Те представиха напредъка на обектите, които изпълняват, и предизвикателствата, с които се срещат.
Идеите за архитектурата на МС 10-III представи арх. Фарид Пактиавал от „Пактиавал Архитекти“.

-

Фотограф: Гергана Петрова

Инж. Христо Грозданов, зам- ръководител обект на МС 5 и МС 6, „Трейс Груп Холд“: Предизвикателство е самото местоположение на станциите в ЦГЧ. Работим по укрепването на МС 18-III
Метростанция 5-III е разположена в южното платно на бул. „Владимир Вазов“ в непосредствена близост до коритото на Перловска река. Именно това обуславя спецификите и организацията на строителния процес. Проектните и организационните решения, които сме взели и предстои да вземем, са изцяло съобразени с нивата на реката през годината. Нивото на високите води на реката е над нивото на покривната плоча на станцията, което води до постоянни рискове от наводнения. Тунелният участък от своя страна преминава през изключително разнородни геоложки слоеве, което изисква много стриктно да се следи технологията и да се работи в тясно сътрудничество с инвеститора, инженера и проектанта.
Строителството на участъка от Театър „София“ до Орлов мост върви с нормални темпове. Спецификите са свързани основно с местоположението на станциите, като и двете са разположени на ключови места в София, което изисква много стриктна организация при планиране на доставките на материали и механизация. Метростанция 6-III е интересна и с това, че точно преди нея ще бъде извадена тунелопробивната машина и организацията на строителната площадка ще бъде променена така, че двете строителни компании да могат безпроблемно да изпълняват дейностите.
Избраната технология за изпълнение на МС18-III е милански способ и укрепване с шлицови стени с цел минимално затруднение на движението по ул. „Бойчо Бойчев“. Конструкцията ще бъде реализирана на няколко етапа, като движението ще бъде прехвърлено върху вече изпълнените милански плочи, без да се спира в нито един момент.

Стефан Чонков, проектов ръководител в „Джи Пи Груп“ АД: Изпълнението на МС9-III в центъра на София е огромно предизвикателство
Изпълнението на този наистина много тежък и отговорен обект в центъра на София е огромно предизвикателство. Трябваше само в рамките на една година да изпълним външната конструкция на станцията и всички преустройства на подземни комуникации, за да може да възстановим движението по бул. „Патриарх Евтимий“.
Работата по лот 1 в район „Овча купел“ е все още в начална фаза.

Инж. Климент Иванов, „Станилов“ ЕООД: Заздравяваме земния масив през вече изградени шлицови стени
Метростанция 10 се намира под бул. „Патриарх Евтимий“ между пресечките с бул. „Витоша“ и ул. „Княз Борис I“. От източната страна е разположен подлез за връзка с метростанция НДК от втори метродиаметър, а от западната – подлез за връзка с 2 входа при градинката на църквата „Св. Георги“.Станцията е подземна и се изпълнява по полуоткрит способ, отгоре надолу –  милански метод. Дълбочината на изкопа за изпълнение на станцията достига до 27 м. За безпроблемно преминаване на тунелнопробивната машина през изграждащата се метростанция е необходимо предварително заздравяване на земния масив в зоните на входа и изхода. За целта изпреварващо трябва да бъде изпълнено заздравително инжектиране, което да предотврати опасността от втичане на вода и пясъци при пробиването на шлицовите стени. Невъзможността за инжектиране от повърхността на терена налага заздравителните работи да бъдат изпълнени през вече изградените шлицови стени. В същото време наличието на силно оводнени пясъци в комбинация с висок воден напор в зоната на заздравителните дейности не позволява използването на стандартни сондажно-инжекционни укрепителни мероприятия с цименто-бентонитов разтвор и налага използването на специализирани дейности – инжектиране с химически взаимодействащи материали – акрилатни гелове, колоиден силиций и други. 

Инж. Светослав Пехливанов, ръководител „Строителство“, „Геострой“, изпълнител на метродепо „Земляне“: Строителството на метродепо в зоната на действащо автодепо е предизвикателство
Основен предмет на проекта са сградите на метродепо „Земляне“, предназначени за престой и за поддръжка/ремонт на подвижния състав – гаражно хале и ремонтно хале, както и котелно. Конструкцията е стоманобетонна сглобяема, конструктивната схема е скелетна, конструктивните елементи са предварително изготвени в заводски условия. Основните предизвикателства на проекта са свързани с това, че метродепото се изгражда на територията на действащото автодепо. Това наложи изграждането на много нови сгради и съоръжения, за да може нормалното функциониране на автодепото да не бъде нарушавано. Изградихме нов паркинг за 126 автобуса с площ 17 000 кв.м на територията на конна база „Хан Аспарух“, намираща се в съседство на автодепото. Нови съоръжения като бензиностанция с 6 горивоколонки и автоматична автомивка за измиване на 2 автобуса бяха изградени, понеже съществуващите се засягат от новото строителство.

keyboard_arrow_up