Воалиерата за хищни птици в Софийския зоопарк представлява интерес като  архитектурно и конструктивно изпълнение и е най-голямото съоръжение за  отглеждане на птици на Балканите.

Воалиерата за хищни птици в Софийския зоопарк представлява интерес като архитектурно и конструктивно изпълнение и е най-голямото съоръжение за отглеждане на птици на Балканите.
Фотограф: Столична община

До края на седмицата трябва да приключи ремонтът на воалиерата. Заедно с ремонта на тази клетка, направихме и ремонт на административната сграда на зоопарка и входа откъм кв. „Хладилника“. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтните работи в столичния зоопарк в присъствието на и.д. директор на зоопарка д-р Манол Нейков.
През тази година се извърши ремонт на воалиерата за хищни птици в Софийския зоопарк. Тя представлява интерес като архитектурно и конструктивно изпълнение и е най-голямото съоръжение за отглеждане на птици на Балканите. Построена в периода 1984 – 1986 година за отглеждане на скални орли и белоглави лешояди. Допълнително освен строителните работи е премахната саморасла дървесна и храстовидна растителност. Боядисани са и колоните.
В плана на Столична община за следващата година са предвидени 700 хил. лева за ремонтни дейности, каза също кметът Йорданка Фандъкова. Предвижда се през 2015г. да бъдат ремонтирани клетките на големите котки и маймуните.
От началото на 2013г. до сега са извършени ремонти на: сектор „Тревопасни“ и сектор „Примати“ подменена е дограмата и вратите и е извършен ремонт на покривите, сектор „Птици“ подменена е дограмата и е монтирана нова вентилационна уредба, която осигурява обезпрашеност на въздуха, необходим за подобряване на местообитанието, зала „Големи котки“ – ремонт на работните помещения и канализацията.
Зоологическата градина-София е най-стария зоопарк на Балканския полуостров. Началото му е поставено през 1888г. През 1982г. е преместена от центъра на София и построена в район „Лозенец“ върху терен от 370 декара. Понастоящем в нея се отглеждат повече от 270 различни вида екзотични животни. Зоопарка е посещаван средно от 450 хиляди души на година.
keyboard_arrow_up