Това поискаха от кмета и председателя на общинския съвет търговците от Националния координационен център на малкия бизнес

Националният координационен център на малкия бизнес поиска от Столичната община концесията на спирките да е обект по обект

„Каквото и да ти говорят знай, че винаги става дума за пари“ Под това мото Столична община се гласеше да подари на Лафката на Пеевски монопола върху търговията по спирките на градския транспорт. Въпреки демонстрираното от ГЕРБ негативно отношение към олигархията Столична Община подготвя(ше) конкурс за концесия на спирките на градския транспорт (със прилежащите към тях павилиони за продажба на цигари и вестници) направен така че всички лотове да бъдат спечелени от Лафка или други свързани с олигархията дружества.

„Никой в Столичната община няма желание чрез отдаването на спирките на градския транспорт на концесия и чрез конкурсите за павилионите в районите да се създава монопол или да се подкрепя създаването на частни монополи на общински терени“. Това заяви Иво Иванов, председател на Националния координационен център на малкия бизнес, след срещата на търговците с кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на общинския съвет Елен Герджиков, съветници и районни кметове.

Преди дни организацията обяви, че ще се опита да убеди общините, че не трябва да провеждат конкурси за отдаване на общинската собственост под наем анблок по инвестиционните предложения на „Табак маркет“, който е собственик на павилионите за цигари, вестници и захарни изделия с име Lafka. Според дребните търговци общината би получила повече приходи, ако отдава павилионите отделно под наем, а не накуп, тъй като дребният бизнес не може да си позволи да наддава за голям брой обекти и да предплати наем за дълъг период от време.

Представителите на Националния координационен център попитаха кмета Йорданка Фандъкова и председателя на общинския съвет Елен Герджиков дали има проект за отдаване на концесия на спирките на градския транспорт. Търговците същите също така предупредиха, че моделът на управление на общинската собственост трябва да се смени и градът да се предпази от изкуствено създаване на монополи.

Концесията на спирките

Според проекта за концесия, с който „Капитал“ разполага, София е разделена на 4 зони, а кандидатът за всяка от тях би трябвало да е реализирал приходи от външна реклама, продажба на вестници и дребни пакетирани стоки, управление на спирки (или една от всички тези дейности) в размер на поне 10 млн. лв. за всяка от последните три години. Зад нестигналия още до обсъждане в комисиите на общината проект търговците виждат опит спирките в София да бъдат отдадени на концесия на верига за търговия с цигари (единствената такава в национален мащаб е Lafka) или на голяма рекламна агенция. Фирми, собственост на „Табак маркет“, „Булгартабак“ или свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски, вече притежават концесията за спирките на градския транспорт в Пловдив, Варна и Русе.

Йорданка Фандъкова и Елен Герджиков успокоили търговците, че все още няма готов проект за концесия на спирките и че неправителствените сдружения ще бъдат специално поканени на всички обсъждания, за да изразят своите становища по концесията, съобщи Иванов. Освен това от общината уверили, че и в момента конкурсите за отдаване на павилиони под наем се провеждат обект за обект, без да се облагодетелства който и да било.

Показателен случай

Кметът на район „Надежда“ Димитър Димов, който наскоро е провел търг за 62 места, е обяснил, че той внимателно следи процеса и няма да допусне монопол на която и да било верига в района, още повече че е видно, че има социално напрежение по темата.

„Казах на търговците, че провеждането на конкурси за публично общинска собственост е изискване на законодателството“, заяви от своя страна кметът Фандъкова. Според нея Столичната община не допуска промяна на предназначението на местата, определени за павилиони. Например, ако в конкурсната документация пише, че мястото е предвидено за продажба на цветя и бонбони, то не може да се превърне в павилион за цигари и вестници. На искането на малките търговци цената да не бъде единственият критерий при избора на победител в конкурса, кметът е посочил, че това и в момента е така.

Общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който също е присъствал на срещата, заяви, че случаят в „Надежда“ е показателен за ситуацията в София. Той припомни случая с бившия районен кмет на „Витоша“ Стойко Дуков, който беше освободен, защото с години не е провеждал конкурси за преместваеми обекти.

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) е помолил търговците да изпратят писмено конкретни предложения до комисията от съветници. Фандъкова твърди, че общината би изпълнила само исканията им, които спазват закона. Най-вероятно предложенията ще бъдат разгледани от временната комисия от съветници, която работи по бъдещото отдаване на концесия на спирките на градския транспорт.

Община „Люлин“ започва търг за 150 павилиона поотделно

В понеделник районният кмет на „Люлин“ ще обяви конкурс за първия лот за разполагането на 52 павилиона върху публична общинска собственост. Става въпрос за обекти, които ще се намират в трети, четвърти и пети микрорайон на комплекса. Документите за шести до десети микрорайон чакат одобрението на Столичния общински съвет.

Така общо на територията на най-големия столичен комплекс ще бъдат разположени 150 киоска. Първата процедура е с условия кандидатите да наемат павилион с площ три или шест квадратни метра, като процедурите започват от начална цена 7 и 9 лв. за квадратен метър, обясни Милко Младенов, кмет на район „Люлин“. Според неговите изчисления цената достига между 40 и 70 лв. на квадратен метър в зависимост от местоположението на обекта.

„На територията на „Люлин“ има цели семейства, които от 20 години се препитават с търговия, и нашата цел е не да ги изхвърляме на улицата, а да им осигурим поминък“, коментира Младенов. Кметът успял да вмъкне в методиката и социална елемент – кандидатите с инвалидност ще получат 10 допълнителни точки в общата оценка.

Единствените отношения на кмета с веригата Lafka били в края на миналата година, когато „Табак маркет“ били класирани на първо място в конкурс за павилион за цветя с десет пъти по-висока от първоначалната цена. „Веднага след това те поискаха смяна на предназначението на обекта, за да могат да продават там цигари и вестници. Отказах и постигнахме съгласие, че човек, който кандидатства да продава цветя, не може да предложи толкова висока цена като тяхната, защото дейностите са несъвместими като печалба. Те проявиха разбиране и оттеглиха документите си и сега на мястото продължават да се продават цветя“, разказа Младенов. Той допълни все пак, че според него веригата ще прояви интерес към процедурата за отдаване под наем на общинска собственост в „Люлин“.

Още по темата

Будките се вдигат срещу Lafka

Собствениците на павилиони настояват държавата да спре инвазията на търговската верига

18 фев 2014

Министър Данов ще регулира павилионите в общините

Разрешенията да се издават по единна наредба на инвестиционното министерство вместо с отделни актове на общините, предвиждат промени в ЗУТ

17 фев 2014

Бургаски търговци заведоха дело за забрана на Lafka

„Табак маркет“ предложи и франчайз на павилиони

5 фев 2014

Будка vs Lafka и в Плевен

Дребните търговци в града обвиниха общината за конкурс с предизвестен победител

4 фев 2014

keyboard_arrow_up