Общината ще сключи договор с компаниите, след като ВАС отхвърли жалба на „Адвал – Гео“ 

Стоян Братоев, изпълнителен директор на

Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“

Приключи дъгоочакваната сага около избора на строител и проектант   на разширението на втория лъч на метрото в посока южно от бул. „Джеймс Баучер“. Това е обединението „Метро Черни връх 2013“ между „Станилов“, „Джи Пи груп“ и Метропроект“ – Прага, с подизпълнител „Стартинженеринг“. Това реши ВАС,   с което окончателно се слага край на административния спор около избора на изпълнител на обществената поръчка за важния за столицата проект. Практиката за обжалване на всяка обществена поръчка набра сила през последните години, като изблик на междуличностни противоречия между собствениците на различните фирми, които се борят по обществените поръчки. Това за съжаление е възможно поради простата причина че обжалването пред КЗК и ВАС е сравнително евтино и не ангажира средства от страна на жалбоподателя, но в същото време забавя стартът на проекта с месеци и нанася щети на фирмата спечелиа търга и на обществения интерес.
Преди време изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев беше казал че ще подпише договора със строителя на следващия ден след решението на съда. Сега каза за „Капитал Daily“, че договорът с „Метро Черни връх 2013“ ще бъде подписан най-късно до средата на март. „След като подпишем споразумението, веднага започваме работа, като начало на строителните дейности ще бъде дадено в първите дни на април“, допълни Братоев.

Обществената поръчка беше обявена без прогнозна стойност, но по думите на Стоян Братоев тя е била около 45 млн. лв. Победителят в търга предложи най-ниска оферта сред останалите участници – 42.3 млн. лв. без ДДС, с което реално спечели поръчката. Срокът, който „Метрополитен“ е заложил за изпълнението на проекта, е до 2015 г. заедно с разклоненията на първия метродиаметър до летището и „Бизнес парк София“.

Еднакъв прочит

ВАС оставя в сила предходното решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което се отхвърляше жалбата на един от участниците – обединението „Адвал – Гео“ между „Адвал“ (преименувано на Euro Alliance) и „Геострой“, които атакуваха избора на изпълнител. Антимонополният регулатор не се съгласи с обединението, че „Метро Черни връх 2013“ не покрива заложеното изискване в търга за строителство на минимум 1 км тунели чрез подземно преминаване. Освен това „Адвал – Гео“ счита, че в състава на комисията по оценяване са участвали външни консултанти без право на глас, но чието мнение е насочило администрацията при избора на изпълнител. Според жалбоподателите членовете на комисията нямат и необходимата квалификация и опит, свързан с изграждането на метро, за да изберат най-способния кандидат. Съдът обаче смята, че избраният изпълнител е доказал опит за подземно строителство по „работи от подобен характер и сложност“. Същевременно магистратите считат, че доводите за нарушение на оценителната комисия не са достатъчни и не са подкрепени с доказателства.

Главният изпълнителен директор на Euro Alliance Валентин Трашлиев каза пред „Капитал Daily“, че след като се запознаят подробно с решението на съда, ще разгледат различните възможности за действие в бъдеще. „Вече не съм оптимист, много е сложна нашата система за преборване. Не виждам институция в България, която може да направи нещо по казуса“, каза той.

Поредната спечелена поръчка

Освен изграждането на бъдещия участък, който ще стига до пресечката на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Сребърна“ в жк „Хладилника“, прави впечатление, че „Станилов“ в консорциум с различни компании е изпълнител и на други участъци от метрото. В строителството на отсечката до Бизнес парка (което е разделено на две части) компанията заедно с „Джи Пи груп“ изгражда трасе с дължина 1550 м и две метростанции за 53.9 млн. лв. без ДДС. „Станилов“ спечели и поръчката за изграждането на участъка от бул. „Цариградско шосе“ до метростанция 20, което е част от отсечката до втория терминал на аерогарата, с цена от 23.4 млн. лв., което беше по-малко от половината от прогнозната от 50 млн. лв.

Още по темата

Изборът на изпълнител за отсечка от метрото стигна до съда

„Адвал-Гео“ твърди, че комисията в търга е незаконосъобразна заради участие на лица без право на глас

6 яну 2014

София подготвя заем от 100 млн. лв. заради дългове към градския транспорт

Задълженията на Центъра за градска мобилност към транспортните оператори растат всяка година

27 ное 2013

Българско-чешка компания с най-ниска оферта за отсечка от метрото

Обединението предложи по-добри финансови условия от останалите пет кандидата

6 окт 2013

Готов е идейният проект за третия лъч на метрото

През следващия програмен период с еврофинансиране от над 1.4 млрд. лв. ще бъде реализиран участъка от „Ботевградско шосе“ до „Овча купел“

8 юли 2013

През 2015 г. и до „Бизнес парк София“

Продължението на втория лъч на метрото до жк „Младост 4“ ще струва 85 млн. лв.

25 апр 2013

Следваща станция: Терминал 2

След две години и инвестиция от 136 млн. лв. метрото ще стига до летището

21 ное 2012

keyboard_arrow_up