Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж.Лазар Лазаров и членът на УС на АПИ Дончо Атанасов провериха строителството на Северната скоростна тангента, съобщиха от АПИ.

Екипът на АПИ и представителите на лабораторията към пътната агенция, които участваха в инспекцията на строителните работи по завършване на Северната скоростна тангента, увериха, че се работи активно по завършването на пътния възел при бул. „Рожен“ и „Илиянско шосе“.

„Благодарение на метеорологичните условия успяхме да наваксаме изоставането максимално и се надявам до края на пролетта обектът да е завършен“, коментира министър Павлова.

В момента се изпълняват строително-монтажните работи в участъка от км 2+600 до км 5+687, като се извършват изкопни работи, насипни работи, циментова стабилизация, асфалтови работи. Завършва се изместването на засегнати инженерни мрежи от трасето.

В края на миналата година бяха пуснати в експлоатация 13 км от тангентата – отсечките между „Ботевградско шосе“ и булевард „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до пътя за Требич. За доизграждане остана участък от около 3 км – от пътя за Требич до бул. „Лазар Михайлов“, в който има 7 големи съоръжения: 2 надлеза над бул. „Рожен“ и ССТ при пътен възел „Илиенско шосе“; 1 естакада над гара Илиенци; 4 подлеза при км 2+880, км 3+321, км 3+887 ул. „Наука“ и км 4+090.

Изграждането на Северната скоростна тангента е от изключително значение за трафика в района на София, тъй като ще се разтовари движението от три коридора от общоевропейските транспортни коридори – № IV, VIII и Х. През тях се осъществяват множество международни превози от и до Гърция, Румъния, Македония и Сърбия, преминаващи през територията на България. Освен това, в потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от АМ „Хемус“, АМ „Тракия“, път I-6, път I-8 и множество други второкласни и третокласни пътища.

keyboard_arrow_up