Близо 5 млн. лв. ще бъдат вложени в текущи ремонти на републиканската пътна мрежа през месец май

На 1 юли ще завършат ремонтите на АМ „Тракия“, за да не се затруднява пътуването през активния почивен сезон. Очертава се горещо лято по цялата пътна мрежа с много ремонти. Предварително се извиняваме на всички пътуващи, защото желанието ни е да ремонтираме цялата пътна мрежа и да я приведем в сравнително добро състояние, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров на пресконференция бяха представени предстоящите текущи ремонти на републиканската пътна мрежа.
Дано инж. Лазар Лазаров да се окаже добър пророк. Защото вече сме навикнали на километрични опашки по магистралите по време на отпуските. Надявам се, че тази година ще бъдем приятно изненадани от АПИ и безумието с ремонтите в най – натоварената част от годината ще бъдат избегнати.

От АПИ съобщиха, че за първи път от 20 години, извън стандартния бюджет за изкърпване на пътищата, са осигурени 100 млн. лв. с Решение на Министерския съвет за ремонтиране на старите участъци от магистралите „Тракия“ и  „Хемус“. С предоставения финансов ресурс се обновят около 50 км от АМ „Тракия“ – от км 5+500 до км 10+000, от км 60+000 до км 90+200, от км 119+200 до км 134+600. Основните строителни дейности ще завършат на 1 юли и ще започнат отново на 1 септември, за да може през месеците юли и август да се работи единствено по текущи и аварийни дейности, ако се налага. През летните месеци на автомагистралите ще продължат строително-монтажните работи на виадуктите „Елешница“ и „Бебреш“ на АМ „Хемус“ и 67-ми км от АМ „Тракия“ – целта е предвидените по тях ремонти да бъдат изцяло завършени до началото на зимния сезон.

Близо 5 млн. лв. ще бъдат вложени в предстоящите текущи ремонти на републиканската пътна мрежа през месец май. С тези средства ще бъде изкърпена около 113 хил. кв. м пътна инфраструктура.

Програмата включва извършване на асфалтови дейности, премахване на излишната растителност, за да се подобри видимостта на пътя, подобряване на отводняването – профилиране на банкети, почистване на канавки, водостоци и др. През месец април в изкърпване на пътната инфраструктура също са вложени около 5 млн. лв., с които са извършени около 115 хил. кв. м асфалтови работи. Изкърпени са най-критичните участъци по най-натоварените направления автомагистралите и първокласните пътища – София – Варна, София – Благоевград – Кулата, Пловдив – Хасково, Велико Търново – Габрово, Русе – Велико Търново, Варна – Бургас и др., съобщи инж. Лазаров. Председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров подчерта, че контролът, който ще се осъществява на пътностроителните фирми, ще бъде изключително строг.

Разплатеното за зимно почистване на пътната мрежа за периода ноември м. г. – април т. г. е близо 55.7 млн. лв. Около 280 хил. лв. е размерът на санкциите за фирмите, които не са изпълнили възложените дейности с необходимото по договор качество. Глоби са наложени на пътноподдържащите дружества, отговорни за пътищата в 7 области. Това са: Враца, Видин, Ямбол, Кърджали, Плевен, Смолян и Варна.

Поради ограничения бюджет и невъзможността да бъдат предоставени допълнителни средства за рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа, фрезованият от ремонтите по автомагистралите материал ще може да бъде използван за изкърпване на малките пътища. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че около 60 хил. куб. м от фрезования при ремонтите на магистралите асфалт ще бъде предоставен на общините за пътни участъци на тяхна територия, които са в много лошо състояние.
„По този начин ще подкрепим местните власти в процеса на поддържане и обезопасяване и на общинските пътища“, каза още тя и допълни, че „това е стъпка в посока осигуряване на все повече инвестиции в подобряване качеството на пътната мрежа в страната в дългосрочен план“.
Местните власти, които желаят да получат материала, трябва да заявят това в Националното сдружение на общинитев България. То ще събира и обобщава заявките като приоритизира най-спешните обекти. Съгласуваният с министъра на финансите списък ще бъде представен за одобрение в Министерския съвет.
Досега фрезованият материал е използван основно от областните пътни управления за попълване на банкети, изпълване на основи пластове при ремонтни дейности и т. н.

keyboard_arrow_up