Ремонтът на "Ботевградско шосе".

През 2014 г. Столична община започна амбициозна програма за строителство и реконструкции, но към настоящия момент голяма част от ремонтите в София закъсняват.

Въпреки че пълното обновяване наДокторската градина в центъра на София започна през ноември 2013 г. със срок на изпълнение 77 дни, ремонтът все още не е приключил. От местната управа се заканиха, че ще глобят изпълнителя, който въпреки меката зима закъснява. Алеите в градинката бяха неколкократно преасфалтирани поради некачествено изпълнение на строително – монтажните работи.

Изпълнителят Консорциум ДЗЗД „Паркстрой техно – ти ейч“ в началото на юни е предал на общината справка от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), с която да оправдае драстичното забавяне с дъждовете през пролетта. Според техните данни общо едва 7-8 дни през април и май не е валяло и е имало възможност да се работи.

Ремонтът на последната част от пешеходния булевард „Витоша“ – от ул. „Солунска“ до ул. „Алабин“, все още не е започнал въпреки първоначалните планове това да стане през юни, а хората продължават да газят прах и мръсотия. Обществената поръчка с прогнозна стойност 1.2 млн. лева се забавя заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от един от участниците в търга – „Хауратон България“.

Според фирмата процедурата по първата обособена позиция, която обхваща целия ремонт заедно с архитектурното оформление на зоната, е незаконосъобразна.

Главният архитект на столицата обяви, че най-вероятноремонтът ще започне наесен. От проекта отпадна изграждането на втори фонтан, след като в анкета на местната управа гражданите избраха вече изграденият фонтан да бъде демонтиран. От страната на метростанция НДК също наесен ще бъде поставена фигура на Алеко Константинов и героя му Бай Ганьо.

В плановете на общината за тази година влизаше и началото наремонт на пространството около Националния дворец на културата (НДК). Той трябваше да започне напролет, а по-късно беше отложен за началото на лятото, но в края на месец на юни все още не е започнал.

Стойността на ремонта е с прогнозна стойност 13 млн. лева като включва възстановяване на настилките, обновяване на фонтаните, освежаване на зелените площи и други. Средствата са проект от европейската оперативна програма „Регионално развитие“, по която неотдавна плащанията бяха спрени. Пред журналисти днес зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов заяви, че няма как общината да осигури всички средства, които засега са спрени от Брюксел. Все още не е известно какво ще стане с проекта за ремонт на пространството.

Междувременно след дълго отлагане общинският съвет обяви конкурс и за бъдещето на паметника „1300 години България“, който е в окаян вид. В момента тече срокът за подаване на проекти, чиято концепция може да варира от премахване на монумента до обновяването му. Идеята е паралелно с ремонта на градинката, да бъде решена съдбата на и паметника.

Засега изграждането на кръстовищата на две нива при Семинарията и Лъвов мост върви по график. Така е и с реконструкцията на участък от „Ботевградско шосе“. Заради дъждовете през пролетта е възможно закъснение на ремонта на бул. „Цариградско шосе“, което ще усложни трафика към източните квартали.

keyboard_arrow_up