Очакванията инфраструктурното строителство да задвижи бранша през първите три месеца на годината не са се реализирали, посочват от Камарата на строителите

Проблемите в строителния сектор са се задълбочили през първото тримесечие 

Намалението на инвестициите в строителството през първото тримесечие спрямо годините отпреди кризата достига 87%. Снимка: Investor.bg

 

Строителната индустрия в България се е върнала 6 години назад заради кризата и се доближава до нивата на произведената продукция от 2006 г. Увеличил се и рискът годишният спад на строителната продукция да достигне 60% през настоящата година.

Това са изводите от доклада на Камарата на строителите в България за състоянието на сектора през първото тримесечие на годината.

През първите три месеца на годината строителната продукция е намаляла с още 3,3% на годишна база, а спрямо първото тримесечие на 2008 г., когато е генериран най-високият ръст, е регистриран срив от 42 на сто.

Сградното строителство бележи годишен спад от 2,4% в периода януари-март, а спрямо първото тримесечие на 2009 г., когато е постигнат най-големия ръст в сегмента, понижението е от 53%.

При инженерното строителство е регистрирано намаление от 4,6% на годишна база. Очакванията инфраструктурното строителство да задвижи бранша през първите три месеца на годината така и не са се реализирали, посочват от камарата.

От организацията прогнозират, че ще продължат съкращенията на работна ръка в строителството. Данните на камарата показват, че безработните в отрасъла са над 100 хил. души и не се очертава пазарът на труда в сегмента на строителството да се стабилизира до края на годината.

Само през първото тримесечие на годината безработните в сектора на строителството са се увеличили със 17,5% спрямо последните три месеца на миналата година.

Заетите в отрасъла в периода януари-март са били 182 хил. души, като тенденцията е те да намаляват.

Чуждите инвестиции в българския строителен сектор, които бяха основен двигател на растежа преди кризата, през първото тримесечие достигат или 15,4 млн. лева, което е наполовина на инвестициите от първото тримесечие на миналата година. От камарата не очакват в близките години те да възстановят достигнатите над 20% от БВП отпреди кризата.

Намалението на инвестициите в строителството през първото тримесечие спрямо годините отпреди кризата достига 87%, посочва се в доклада.

Финансовата стабилност на фирмите от бранша е силно разклатена. Много малко от тях не ползват кредити, а останалите или са просрочили задълженията си, или вече са ги преструктурирали.

Огромна е и междуфирмената задлъжнялост в сектора, а достъпът до кредитиране е силно затруднен

От камарата отбелязват, че има сериозни пречки малките строителни фирми да участват в процедурите за обществени поръчки за строителство. В момента именно обществените поръчки на държавата, общините и институциите са почти единствен източник на работа за много от строителните фирми.

По статията работиха: Миглена Иванова

 

 

 

keyboard_arrow_up