Прекратяват ”Бургас-Александруполис”?
Очаква се проектът за нефтопровода „Бургас-Александруполис“ да бъде прекратен заради неизпълнение на финансовите задължения от страна на българските акционери, съобщи бившият член на Съвета на директорите на международната компания  „Транс Болкан пайплайн“  Пламен Русев, цитиран от БНР. „Транс Болкан пайплайн“ е компанията която би трябвало да строи петролопровода. По думите на Русев, решение ще бъде прието на общо събрание на акционерите, което предстои да се проведе в Рим на 17 февруари.

„Мога да потвърдя, че проектът отива към прекратяване и това е един хубав изход към настоящия момент, защото българската страна не си плаща задълженията, което създава напрежение между акционерите“,  каза Пламен Русев. По думите му вследствие на това и гръцката страна е спряла да си плаща, а не може само едната страна да финансира. Трябва да има равноправност, допълни той.

Според него преките загуби за България на тоя етап ще са някъде около 15-20 милиона лева, защото на толкова възлизат задълженията на българския акционер. Парите трябва да бъдат взети от държавния бюджет, тъй като  министерството на финансите е принципал по проекта. Непреките загуби не могат да се изчислят, каза още Русев. Той прогнозира, че вероятно, нарушавайки международното споразумение, другите страни ще искат обезщетения до 300 милиона.

Най-неприятното е, че някъде около 800 милиона евро са загубени за нашата страна, изтъкна  Русев.  Според запознати обаче България може да избегне плащането на глоба според условията на трансбалканското партньорство, ако се оттегли въз основа на отрицателна екологична оценка.

Проектът „Бургас-Александруполис“ не е прекратяван, обявиха от Министерствотo на финансите в отговор на думите на Русев. Директорът на пресцентъра му Бетина Жотева уточни, че проектът не може да бъде спрян с едностранно решение, на която и да е от държавите, участващи в него. На 17 февруари в Рим ще се проведе заседание на акционерите, за да се обсъди на какъв етап е проектът и самият факт, че се планира такава среща означава, че той не е спрян, каза тя.

Автор: 1kam1.com
keyboard_arrow_up