Мостът, който ще свърже бул. „Брюксел“ и ул. „Продан Таракчиев“, и ще осигури бързото преминаване на автомобилния трафик от и към терминал 2 на летище София, е един от инфраструктурните проекти, които ще бъдат готови за председателството на страната ни на Европейския съюз през първите 6 месеца на 2018 г.
Строителството на пътната връзка започна през 2016 г., но разрешителното за този обект датира отпреди повече от 10 години, а през 2014 г. обектът бе обявен за национален – първа категория, градска магистрала втори клас.
Проектът включва мост с дължината 349 м и и 1100 метра пътни връзки.
Проектант е „Мостстрой“ АД , който през 2009 г. препроектира връхната конструкция на естакадата
Предвидено е и изграждане на шумозащитната стена от двете страни на съоръжението.
Стойността на проекта е над 13 млн. лв.
Изпълнител не проекта е „Брюксел 2015“ ДЗЗД с основен партньор „ПСТ Груп“ и партньор „Инфраструктурно строителство“.
Другите инфраструктурни проекти, ще улеснят придвижването в столицата по време на Председателството на ЕС, е изпълнението на проекта за обновявяне на ул. „Граф Игнатиев“.
Планирани са и подмяна на пътната настилка и тротоарите в център, където сега се строят метростанциите от трети метродиаметър на столичното метро. Ремонтите следва да започнат тази есен.

В доклада за инвестиции, предвиждащи председателството, гласуван от министерски съвет, е включена и подмяната на осветлението по бул. „България“, откодето е най-пряката връзка между резиденция Бояна, парламента и НДК – местата, където ще се водят заседанията на Европарламента.

Председателството на България на ЕС ще струва на страната ни поне 150 млн. лв. (около 77 млн. евро), показват предварителните разчети на правителството.

keyboard_arrow_up