Идеeн проект за еднопосочно движение на бул. „Княз Ал. Дондуков“ да стане еднопосочен в посока към Ларгото, както и бул. „Цар Освободител“ да стане еднопосочен в посока от Ларгото към Софийския университет и ул. „Ген.Гурко“ в посока от бул. „Васил Левски“ към ул. „Алабин“. Предложението представи заместник-кмета по направление транспорт Евгени Крусев и директора на дирекция „Управление и анализ на трафика“ Димитър Петров.

Целта на предложението е да се подобрят транспортните връзки на града, както и намаляване на задръстванията и нивата на вредните емисии в атмосферата. Опитът от превръщането на бул. „Патриарх Евтимий“ и част от бул. „Васил Левски“ е изцяло положителен и доведе до значително облекчаване на трафика в района на НДК. Затова в професионалните среди отдавна се обсъжда въвеждането на  еднопосочно движение по бул. „Княз Ал. Дондуков“  в участъка между бул. „Васил Левски“ и Ларгото  и бул. „Цар Освободител“ от Ларгото към Софийския университет.

Повод за предложението е предстоящия ремонт на бул.“Кн.Ал.Дондуков“. Предложението за еднопосочност не касае вида на настилката. Еднопосочно движение се предлага по бул. „Княз Ал. Дондуков“ в отсечката между бул. „Васил Левски“ и бул. „Цар Освободител“.

-

[СО]

Предвижда се и велоалея с ширина 2.50 м от южната страна на булеварда, след нея ще се разположат обособените трамвайни линии, а след тях – пътните платна за движение. С цел завишаване безопасността на пътниците на трамвайните спирки ще бъдат поставени перони.

-

[СО]

Премахват се няколко конфликтни точки, което води до по-голяма безопасност на транспортните и пешеходните потоци в централната част на града. Увеличава се пропускателния капацитет на бул.“Дондуков“, чрез обособяването на допълнителна лента в посока Ларгото и трета лента по цялата дължина от кръстовището на бул.“Дондуков“ и ул.“Веслец“ до кръстовището на бул.“Кн. Мария Луиза“. Увеличава се и пропускателния капацитет на ул.“Ген. Гурко“,чрез обособяването на допълнителна лента за движение.

-

[СО]

Направена е симулация движението с eднопосочна организация на база данните за автомобили, които в момента преминават през тези зони и допълнително е добавено увеличение на трафика от 20%. Симулацията показва двойно намаляване на трафика.
Симулацията показва намаляване на задръстванията в централната градска част, чрез оптимизация на работата на светофарите, пренасочване на част от автомобилите от центъра на града към „малкия ринг“ на града (бул.“Васил Левски“ – бул.“Скобелев“ и бул.“В.Левски“ – бул.“Сливница“).
/p>

keyboard_arrow_up