Автор: Милена Василева

На 2 октомври приключи изпълнието на пътния възел на входа Стара Загора. В момента вървят процедурите по узаконяването и издаването на документите за ползване. След като бъде приет от възложителя с акт 15, ще бъде назначена Държавна приемателна комисия за акт 16. Целта е до 14 октомври да получим разрешение за ползване.

Предишна снимка1 2 3Следваща снимка

Г-н Лазаров, кои са приоритетите ви за тази и следващата година?
– Следваме „Библията на Плевнелиев“ за графика на проектите и разплащанията към фирмите, работим по новата формула за оценка на тръжните оферти – от критерия „най-ниска цена“ към „икономически най-изгодна оферта“, усилията ни са насочени и към проектите за следващия програмен период. Сред тях са лот 3 на магистрала „Струма“, четирилентовите трасета, автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“. За следващия програмен период започваме подготовка на проекти от приоритетна ос „Техническа помощ“ на оперативна програма „Транспорт“ за четирилентовите, а за отсечките ІІ и ІІІ клас – по оперативна програма „Регионално развитие“.
Имаме решение по ОВОС за идейното трасе на лот 3 магистрала „Струма“ и към настоящия момент за нас то е заковано, включително и 13-километровият тунел. Много наши колеги се опасяват от високата цена за строителство и поддръжка. Ако там се изградят поредица от къси тунели и виадукти, ще възникнат сериозни проблеми с безопасността на движението и ще са необходими високи разходи за зимно поддържане. От сухия път в тунела с висока скорост шофьорите ще излизат на мократа настилка на виадукта, което е предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Предвид високата влажност заради река Струма и високопланинския терен ще са ни необходими много средства за поддържането им. Средствата за поддържане по схемата къси тунели – виадукти и отчуждения в зоната на лот 3 са сравними с финансите, нужни за изграждане и поддържане на 13-километров тунел. Същевременно запазваме и ще поддържаме алтернативния първокласен път през Кресна.А трасето край Благоевград?
– Там са предвидени естакади. Изграждането на насипи е по-евтиният вариант. Но естакадите са направени с цел местните хора да стигат до имотите си и да ги използват. Минаваме през част от благоевградското поле и ако направим един насип, ще откъснем другата част от населените места. Само естакадите дават възможност на всички да преминават под нея и да ползват селскостопанските пътища.

Споменахте четирилентовите пътища…
– За скоростния път Велико Търново – Русе, част от коридор 9 Русе – Маказа, се предвижда ново трасе и заобикаляне на Беленския баир при Бяла. От години има проект за североизточен обход на това възвишение.
През този програмен период удвояваме двулентовия път от Стара Загора към магистрала „Тракия“, предвиждаме обхода на Габрово, тунела под връх Шипка. Чакаме доклада за ОВОС, после и отчуждения. Строителството ще е на инженеринг. През този програмен период ще се тестваме за строителството на по-големи тунели.

Кои са останалите проекти по коридор 9?
– Вече се строи Кърджали – Подкова, срокът за завършване на отсечката е 25 месеца. Изпълнители са ДЗЗД „Кърджали – Подкова“, съставено от „Интегрирани пътни системи“ АД, София, Пътстройинженеринг“ АД, Карджали, „Пътстрой“ ООД, Стара Загора, и „Пътна строителна компания Ес Би Ес“, Стара Загора, надзорът е на ДЗЗД „Инфраструктура – Магистрални пътища“.
Пътят Подкова – Маказа е построен по програма ФАР.

А граничният пункт?
– Работите по граничния преход Маказа напредват. Предвидили сме да бъде завършен до края на октомври и пуснат в експлоатация на 1 ноември.

Какво е решението за „Рила“?
– За Дупница – Самоков – магистрала „Тракия“, известен като „Рила“, все още се обсъжда дали да бъде четирилентов или магистрала.

А Калотина – София? Каква част от нея ще бъде магистрала и коя – четирилентово трасе?
– От Калотина до Сливница ще направим актуализация на проекта четирилентов скоростен път, какъвто вече има. В останала част от Сливница до Софийския околовръстен път предвиждаме модернизация на съществуващия, като всички кръстовища и включвания ще стават безконфликтно на две нива, ще са с шлюзове, ще има разделителна ивица между двете платна. За съжаление формулировка за скоростен път в нашата нормативна уредба няма. Затова ще разчитаме на научните среди да се разработи това определение. Ако има такъв път, той трябва да отговаря на определени елементи и тези елементи да допускат определена скорост, която да не бъде 90-те км в час, която се отнася за нормален двулентов път. Каква точно трябва да бъде скоростта, не мога да кажа, необходими са проучвания.

Докъде стигнаха преговорите за включване в ОП „Транспорт“ на рехабилитацията на първокласни пътища и мостове? 
– По отношение на мостовете отказът е категоричен, но за първокласните пътища, разположени по Трансевропейската транспортна мрежа, все още водим преговори за включване през следващия програмен период.

Предвижда ли се още едно кръгово кръстовище при изграждащия се участък на Южната дъга на Околовръстното? 
– Ще изградим кръгово кръстовище точно при обхода на „Младост“, преди дерето на Горубляне. В участъка, в който е монтиран светофарът и е изградена пешеходната пътека, пред „Технополис“ и „Арена“ при бул. „Александър Малинов“, направихме само рехабилитация на съществуващия участък. В този район, на изток към магистрала „Тракия“, който вече е извън проекта, установихме необходимост от кръгово кръстовище. Точно там ще възникнат рискове с включването на две артерии – едната идва от обхода на „Младост“, другата – от урбанизираната вече зона „Камбаните“ в Малинова долина. В тази точка се включва и локалното, което минава пред „Хюлет Пакард“ и „Хюндай“, и в допълнение към това е и транзитният трафик. Изведнъж от 3 ленти, от които 2 активни, скоростни, трасето се стеснява рязко. Затова сме предприели мерки и е заложено да бъде изградено кръгово кръстовище.
По проекта ще работим паралелно.
Крайният срок на обновяването на Южната дъга на Околовръстното е юли 2012 г.

Друга част от Околовръстното предвидена ли е за търгуване тази година?
– Само Западната дъга – продължение от магистрала „Люлин“ до река Какач и от река Какач до Северната скоростна тангента. За участъка от река Какач до Северната скоростна тангента обявихме търг за проектиране. За отсечката от „Люлин“ до река Какач чакаме документите да се върнат от управляващия орган на оперативна програма „Транспорт“, след което ще обявим търг за строителство.

Как върви изпълнението на магистрала „Тракия“?
– Изпълнението на проектите върви по одобрените от нас и изпълнителите графици.
И по трите лота на магистрала „Тракия“ се работи усилено, средно изпълнението е над 50%. За лот 2 Стара Загора – Нова Загора то е към 70%, към 60% е за лот 3 Нова Загора – Ямбол, и лот 4 Ямбол – Карнобат върви към 50%, там се строи ударно.
В неделя (2 октомври) приключи изпълнението на пътния възел на входа Стара Загора. В момента вървят процедурите по узаконяването и издаването на документите за ползване. След като бъде приет от възложителя с акт 15, ще бъде назначена Държавна приемателна комисия за акт 16. Целта е до 14 октомври да получим разрешение за ползване. С изграждането на кръговото кръстовище при Стара Загора в края на лот 1 на „Тракия“ ще се минимизира рискът от пътнотранспортни произшествия.
Има индикации лот 2 да бъде пуснат в началото на лятото на 2011 г., за да може отсечката с най-голяма аварийност Стара Загора – Нова Загора (правите участъци там с вертикални криви и всяка година вземат жертви) да бъде елиминирана от основния трафик до морето. Целта е дотогава да бъдат пуснати в експлоатация лот 2 и лот 3 и една трета от лот 4 – частта до пресичането с път І-7 при Петолъчката. В началото на 2013 г. съобразно договора ще бъде завършен участъкът от Петолъчката до Карнобат.
Междувременно отсечката по І-7 Петолъчката – Ямбол се ремонтира по „Транзитни пътища 5“, като лот 8А, и се изпълнява от „Щрабаг“. За нея вече има съгласуван работен график и връзката между магистралата при Петолъчката също да бъде рехабилирана до началото на лятото.

Започна ли строителството на магистрала „Марица“?
– За лот 1 Оризово – Харманли тече 90-дневният срок за мобилизация, той изтича в края на октомври и тогава започва активната строителна работа. Предстои фирмата изпълнител италианската Чи Ем Чи да представи график за строителните работи.
Лот 2 Харманли – Димитровград се строи от българската „Пътностроителна техника“ и  австрийската „Порр бау“. Изпълнителят вече отстранява хумусния пласт, т.е. строителството реално е стартирало.

Кога ще започне строителството на лот 4 Сандански – Кулата на магистрала „Струма“?
– Одитният орган ревизира оценките, които са направени за отчужденията. Стартът на лот 4 е предвиден за ноември. Първата копка на лот 1 Долна Диканя – Дупница вече беше направена. Идейният проект на лот 2 е в управляващия орган и щом „излезе“ оттам, ще обявим обществена поръчка за актуализацията му заради отчужденията.

Какви са възможностите пътищата да имат географска информационна система(ГИС)?
– Кандидатствахме по оперативна програма „Административен капацитет“, но отхвърлиха проекта ни. Сега ще кандидатстваме по приоритетна ос „Техническа помощ“ на оперативна програма „Транспорт“. Заявили сме финансиране и за броячи на трафика, но управляващият орган не е потвърдил финансирането.

Как оценявате качеството на настилките в България и какви системи за проверка се прилагат?
– Качеството на настилките e свързано с влагане на средства. В границите на бюджета се опитваме да възстановяваме републиканската пътна мрежа, като разчитаме и на европейските програми. В момента всички грешки при изпълнението на обекти се отстраняват от и за сметка на фирмите изпълнители в рамките на гаранционните срокове и следгаранционните срокове по смисъла на Закона за устройство на територията. Качеството на пътното строителство зависи не само от самото строителство, но и от проекта, от определяне на изходните условия на земното легло, от това дали трасето върви по девствен терен или по път, който от 30 години не е ремонтиран…

––
*На 27 септември Министерският съвет осигури допълнителни 4.5 млн. лв. за изграждане на граничния преход „Маказа“ и инженерно-укрепителни работи по довеждащия път, техническата довеждаща и площадкова инфраструктура, монтажни помещения и доставки на специализирано оборудване. 

Още за четирилентовите пътища
– До края на годината стартира прединвестиционно проучване за Русе – Шумен.
– Скоростен път Видин – Монтана ще се изгражда на части.
– Мездра – Ботевград е през този програмен период.
– Обходът на Монтана също е за този програмен период.
– Пловдив – Асеновград може да се строи още догодина.
– Видин – Монтана – през следващия програмен период.
keyboard_arrow_up