България продължава да изостава по отношение на използването на банкови продукти и услуги, сочи изследване на GfK Bulgaria

В кризата българинът редуцира първо разходите за забавления, почивка и пътувания. Близо 60% от нашенците са ограничили харчовете за тези активности през последната година. Това сочат данни за юли на компанията за маркетингови изследвания GfK Bulgaria.

Повече от половината българи се хранят по-рядко навън, а други 50% са ограничили харчовете за дрехи и обувки. Сред останалите услуги, които се преосмислят на фона на затегнатия бюджет на домакинството са застраховките и разходите за образование, става ясно още от изследването.

43% от българите просрочват плащането на месечни сметки спрямо 37% преди две години, сочат данните на GfK Bulgaria.

Нараства и делът на хората, които заявяват, че през последните 12 месеца член на домакинството е бил съкратен (16,5% през юли 2012). Една четвърт пък се оплаква от намаление на доходите.

Очакванията на българите остават песимистични, подчертават от изследователската компания. В резултат на това с по-бавни темпове нараства и ползването на различни банкови продукти.

Едва 59% от населението у нас е клиент на банките под една или друга форма. По този показател ние се нареждаме след страни като Полша, Казахстан и Балтийските държави, и по-скоро близо до нивото на банково население в Румъния.

Именно затова България е сред страните с голям потенциал за привличане на нови банкови клиенти, особено сред по-ниските възрастови групи.

Сериозен ръст бележи и употребата на банкови карти – понастоящем 50% използват дебитни карти, в сравнение с 40% през 2009. Основната употреба на дебитни карти у нас е през банкомат, сочи докладът на GfK Bulgaria.

keyboard_arrow_up