Индустриални и логистични обекти, завършени от 2014 до 2016 г. и в проект или в строеж към 2017 г.<br />Индустриални и логистични обекти, завършени от 2014 до 2016 г. и в проект или в строеж към 2017 г.

Брой 1 на сп. ГРАДЪТ

Нови чуждестранни инвестиции за 400 млн. лв. и разкриване на 6000 работни места е прогнозата за 2017 г. на Българската агенция за инвестиции при подадени 20 заявления за сертифициране. Интересът е към седемте приоритетни сектора – компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти. През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв., които имат потенциал за 4700 нови работни места.
Сертифицираните проекти през 2016 г. предвиждат разширяване на вече утвърдени български и международни компании в страната, сред тях са „Интегрейтид Микроелектроникс България“ ЕООД, „Кока Кола“ , „Луфтханза Техник“ и други. За сравнение през 2015 г. са сертифицирани 12 проекта на обща стойност 189 млн. лв., които ще разкрият 1265 нови работни места.

Два милиарда евро достига за 2016 г. обемът на приходите в заводите от автомобилната индустрия в България. Очакванията са 2017 г. да бъде успешна за сектора, като профилът на индустриите се променя към по-висока специализация и автоматизация. Над 100 производителя на авточасти работят в страната, като повечето от чуждите инвеститори имат планове за втори или трети местен завод. Засилва се търсенето на терени за индустриални проекти – германската Dr. Bock Industries има планове за завод за облекла и обработка на текстил в Търговище за 8 млн. лв. и придоби три общински терена от 21 хил. кв.м. Други придобиват почти изградени предприятия – например Akgun Seramik придоби почти завършената нова керамична фабрика в Нови пазар. Дори китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group съобщи през януари, че планира създаване на европейски логистичен център в България.
Основно изискване към районите за развитие на индустриални проекти и зони са добра цена на терените, изградена инфраструктура, транспортна достъпност и градски транспорт, различни удобства като заведения за хранене. Пример за успешно индустриално развитие е Пловдив – с индустриална зона „Тракия“ за по-малко от 10 години той се превърна в пример за производствен хъб. Нови промишлени зони изникват в градове като Бургас и Шумен.

„Тракия икономическа зона“ край Пловдив – най-голямата в България
Все повече са заводите край Пловдив с обща инвестиция от над 1 млрд. евро. Става дума за глобални компании като ABB, „Либхер Хаусгерете Марица“, Socotab, Schneider Electric, DB Schenker, Sensata Technologies, Osram, William Hughes, Zobele, Magna, Mecalit.
Обявените прогнози за икономическа зона „Тракия“ са за инвестиции от още 1 млрд. евро и нови 30 хил. работни места в рамките на отделните зони – „Марица“, „Раковски“ и „Куклен“. Преди година глобалната компания AВВ отвори втори завод в зона „Раковски“ с инвестиция от 24 млн. долара. Liebherr направи три разширения на завода си, в който сега работят над 1800 души. Германският производител на авточасти Willi Elbe инвестира 9 млн. евро. В завода на американската Sensata работят 1500 души, а в новия завод за осветителни тела на Osram – 900 души. През 2017 г. ще отвори заводът на фирмата за опаковки Intrama. Френската Latecoere, доставчик на Airbus, също обяви, че планира да открие завод с 400 заети лица край Пловдив.

Държавната зона „Божурище“
Първата успешна инвестиция в държавната индустриална зона „Божурище“ беше на германската Behr-Hella Thermocontrol, която откри завода си през 2015 г. и планира разширение. През 2016 г. германската Multivac направи първа копка на първи етап на завод за машини за опаковки с инвестиция за 18.8 млн. евро. Последната инвестиция е 100 млн. евро на датската JYSK в най-голямата логистична база в региона.

Развива се районът на Димитровград
Производителят на авточасти „Язаки“ строи трети завод за България в района на Димитровград – инвестиция от 80 млн. лв., от които 20 млн. лв. за земя и строителство. Турската Sa-ba Endustriyel Urunler Imalat ve Ticaret – производител на фарове, стопове, мигачи и т.н., инвестира 15 млн. лв. в първи етап на завод с 300 работни места. Плановете са строителството да приключи до края на 2017 г.

Още нови промишлени райони
Бургас реализира планове за голяма индустриална зона в Равнец с 550 декара урегулирани територии на мястото на военното летище, които в началото на годината бяха прехвърлени от Министерството на отбраната към общината.
Новият „Индустриален парк Шумен“ е осигурен с цялата необходима инфраструктура и е готов да заработи.
В Плевен германската Leoni Grоup за кабелни системи планира да изгради първата си инвестиция в България от 30 – 48 млн. евро с 2500 работни места. През 2016 г. компанията Kennametal за сплави за минната и пътностроителната индустрия заяви инвестиция на три етапа с общо до 600 наети лица. Заводът за автомобилни системи на „Нексанс аутоелектрик“ край града планира разширение през 2017 г.

keyboard_arrow_up