Удължиха срока за подаване на оферти за трамвая от Семинарията до Дървеница


На мястото на старите трамваи 19 и 2 ще се движи новият от Семинарията до „Дървеница“ през „Габровски“
 

Столичният общински съвет одобри миналата седмица проекта на плана за регулация на новото трамвайно трасе, в частта му от бул. „Пейо Яворов“ до гара „Пионер“. Цялото трасе пресича четири местности, като три от тях са одобрени отделно от този участък. Според последните изчисления отсечените дървета ще са 47 на брой, въпреки че според екоактивисти реалното число е 176, а трасето на трамвая е предвидено да пресече 11 алеи.
Към новата трамвайна линия е изработен акустичен проект за изграждане на шумозащитни съоръжения от двете страни на ул. „Н. Габровски“ и от едната страна на бул. „Г. М. Димитров“, за да се намали шумовото въздействие от трамвайното и автомобилното движение върху жилищните сгради на тези улици.
Трамвайната линия от Семинарията до кв. „Дървеница“ предвижда пълен ремонт на пероните на съществуващите 11 спирки, изграждане на 7 нови спирки, монтиране на нови спиркови навеси и спиркови знаци с вградено електронно информационно табло (СЗВЕИТ) и кошчета за отпадъци. Стойността на обекта според тръжната документация е 20.5 млн. без ДДС. Трасето е част от проекта за интегриран градски транспорт на София и е включено в общия устройствен план на града. Индикативната стойност на компонента в апликационната форма на проекта по ОПРР е 30 млн. лв. Строителството следва да завърши за 270 дни, или 9 месеца.
На 27 юни Столичната община обяви най-после търга за „Изграждане на нова трамвайна линия от Семинарията до кв. „Дървеница“, като част от Операция 1.5 „Системи за устойчив градски транспорт“ на проекта за интегриран столичен градски транспорт.  На 7 юли датите за получаване на документация, подаване на оферти и отварянето им бяха коригирани с 10 календарни дни.  Така отварянето на предложенията на кандидатите в последния търг за софийския проект за интегриран градски транспорт ще стане на 1 август в 11 часа.
Критерий за възлагане е икономически най-изгодната оферта, като показателят цена носи 60 точки, срокът за изпълнение – 20 точки, техническият показател – 20 точки, от които 9 са за оценка на техническите показатели на релсовия път, 8 – за оценка на техническите показатели на контактната мрежа, 3 – за оценка на качеството на шумозащитните прегради.
Разширение на бул. „Черни връх“
Общинските съветници одобриха и ПУП изменение на плана за регулация, според който ще бъде коригиран профилът на бул. „Черни връх“ в участъка от бул. „Тодор Каблешков“ до Софийския околовръстен път. Пътят ще има по две ленти за движение във всяко платно, а към тях ще бъде направена и средна лента за ляв завой. Разширението ще бъде направено само от източната страна, за да бъдат минимизирани необходимите отчуждителни процедури и да се запази зеленината.
Проектът е част от общия за кръстовища на две нива при Телевизионната кула и Семинарията. Очаква се началото на строителството на разширението да започне едновременно със строителството на метрото. Това ще превърне в ад предвижването по бул. Черни връх и въобще силно ще затрудни, но пък ще реши няколко наболели въпроса с  трафикът в района. След осъществяването на пробивът от Семинарията покрай Токуда до Хладилника и разширението на бул. Черни връх до Околовръстното ще може безпрепятствено да се стигне от Ситняково до кв. Драгалевци за няколко минути.  Това е възможно благодарение на кръстовището при Телевизионната кула, Семинарията и новоизграждащия се пробив към Хладилника.
keyboard_arrow_up