Проектът за строителство на ТЕЦ в района на турската община Инеада на 8 км от Резово е спрян, съобщи кметът на Инеада Тахир Ъшък, цитиран от БТА. Кметове от турски общини участваха в Бургас в кръгла маса на тема: „Как ще се отрази работата на ТЕЦ, АЕЦ или и двете, в близост до българската граница с Република Турция, върху природата в региона и поминъка на местните хора“.

Ъшък и кметовете на Демиркьой, Къркларели и Визе заявиха, че не са съгласни с енергийния проект. Те припомниха, че идеята за ТЕЦ край Инеада не е правителствен проект, а намерение на частни инвеститори.

Представителите на турската местна власт отказаха да коментират темата за евентуален строеж на АЕЦ в Турция, защото това е правителствен въпрос. По тази тема предстои среща в Турция на 27 януари.

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави колегите си от Турция за това, че до момента единствено техните действия и съпротива срещу проекта са довели до някакви резултати. Той каза, че могат да разчитат на подкрепа и от българска страна за защита на местните им интереси.

Преди десетина дни зам.-министърът на околната среда и градоустройството на Мохамет Балта беше информирал българския екоминистър Нона Караджова, че в неговото ведомство не е депозирано инвестиционно предложение за изграждане на електроцентрала в граничната зона с България. Той изрази готовност да бъде предоставена пълна информация, ако подобен проект бъде внесен за провеждане на процедура по оценка на въздействие на околната среда.

Автор: Дневник 

Всички статии на автора

Още по темата:

keyboard_arrow_up