Строителството в контекста на устойчиво развитие не е само утопия. Все повече световни проекти се правят с грижа за околната среда и здравето на човека, както предвиждат всевъзможни технологии и иновации за постигане на перфектен баланс. Вижте някои от тях.

Проектът Масдар

Когато бъде завършен, градът Масдар ще бъде напълно устойчив. Планира се прилагането на безотпадъчна технология, липсата на въглеродно замърсяване, по-голямата част от водата ще се пречиства, а енергия ще се черпи от слънцето и други ВЕИ. Автомобилите са забранени и заменени от система за предвижване, която се захранва от ток. Този проект на Абу Даби въплъщава визията за нашия свят след само едно десетилетие.

И макар Масдар да представлява бъдещия метрополис, неговите проектанти далеч не са единствените визионери. По света архитекти и социални инженери предприемат напълно нови подходи за да определят как един град функционира, пише Joshua M. Bernstein за  travelandleisure.com .

Мостът в Сеул

Мостът Паик Нам Джюн Медия, който свързва електроцентралата Данг  Ли със сградата на парламента, ще бъде многоетажно чудо на архитектурата с дължина от 1.8 км.

Във вътрешността на  моста ще можете да откриете градини, библиотека, музей и магазини. И тъй като мостът е кръстен на известен корейски актьор най-вероятно ще има и видео инсталации. Очаква се строежът на моста да започне през 2012 г.
Планира се да бъде захранван със слънчева енергия, а реката под него да бъде използвана за регулиране на температурата вътре.

Дъджоу

Китай с цялата си тежка промишленост може и да не изглежда като страна загрижена за своята природа, но „зеленото” бъдеще вече не е  бегла идея, що се отнася до градовете в северните покрайнини. Дъджоу е средно голям град, намиращ се в северозападната част на провинция Шандун. През изминалите 10 години той се преобразява от типичен земеделски град в град на слънчевата енергия.
В момента в града има над 100 предприятия, свързани със слънчевата енергия. Същевременно се съдейства активно за въвеждане и използване на тази енергия от жителите. До края на 2009 година над 95% от жилищни квартали в Дъджоу имат изградени съоръжения за слънчева енергия, а в селата този процент е вече над 50%.

Японската пирамида

За да разрешат  кризата с жилищната площ в Япония, архитектите са почерпили вдъхновение от Египет. Планира се изграждането на огромна пирамида с площ от 3 кв. мили, която да плава в пристанището на Токио.  Проектът е познат под името мегаград Шимицу. Постройката ще се захранва чрез фотоволтаични клетки. Предвижда се в нея да живеят близо 750 хил. човека, които ще пътуват чрез система подобна на кабинков лифт. Ако ви звучи прекалено хубаво, за да е истина, има уловка. Специалният материал, който е необходим  за построяването на пирамидата все още не е изобретен.

Лондон, Стъкленият небостъргач

Международно признатият италиански архитект Ренцо Пиано е „мозъкът зад този небостъргач с триъгълна форма, който се очаква да стане най-високата сграда в Европа.  Формата е щедро стъпила в основата и тясна на върха като изчезва във въздуха подобно на катедрала от XVI век. Предвижда се небостъргачът да бъде 309.68 м. висока ( за сравнение Айфеловата кула е висока 324 м.), ще бъде на 72 етажа  и ще разполага с отворена площадка за наблюдения на открито.

Сградата е разположена в идеалния център на британската столица, в близост до знакови обекти като галерията „Тейт модърн“, театър „Глоуб“, Тауър бридж, Тауър, Градския съвет, катедралата „Саутуърк“.
Очаква се проектът да бъде завършен през 2012 г.

Стадионът в Сочи

Като подготовка за зимните олимпийски игри през 2014 г. Русия е проектирала модерния устойчив стадион в Сочи, който наподобява мида, напомняйки за известните яйца на Фаберже. За да се постигне този ефект, стените и покрива на стадиона са покрити с полупрозрачно кристално покритие, което отразява слънчевата светлина, а през нощта може да бъде осветен. Спортното съоръжение ще може да поеме 40-45 хил. души.
Автор: expert/1kam1.com
keyboard_arrow_up