„Подобни процеси при нас и метеоролозите се наричат суперклетка. Той се разви за изключително кратко време – в рамките на 7-8 минути от Драгоман и с най-високите параметри започна да се изсипва градушка в самото начало на кв. „Люлин“, обясни Николов.

Той заяви, че при това положение дори агенцията да е имала обхват, тоест да е можела да прихване облаците, преди да стигнат София, тя не би могла да помогне кой знае колко. „Най-много може би щяхме да накараме да се изхвърли на едно-единствен място“, заяви той.

Много ми е интересно дали според г-н. Николов няма разлика между това градът да се изсипе на едно място в ливадите преди Люлин, или е по – добре градоносния облак да мине над цяла София да рани 50 човека и да изпотроши 100 000 автомобила. И дали градоносния облак е възникнал в града? Метеоролозите много добре знаят, че дъждовните и респективно градоносните облаци над София идват в 95% от случаите от северозапад и една градоносна батарея някъде при Филиповци ще предотвратява изсипването на градушки над града.
Николов посочи, че поради силните процеси, които се наблюдават тази година, активният сезон на борбата с градушките е започнал още през април, като до момента са обработени 1138 облака. За сравнение – през цялата 2013 година те са 727. „Спасено е огромно количество земеделска продукция, но пък това води до повишаване на разходите за ракети“, каза още Николай Николов. Както е известно, на днешното си заседание правителството прие да даде на агенцията допълнителни 1.2 млн. лева.

keyboard_arrow_up