Строителните компании все още са предпазливи по отношение на спекулативните проекти

30186_4

 

investor.bg 

 Производители и логистични компании се сблъскват с недостиг на качествени индустриални площи в България, продиктуван от предпазливите нагласи на строителите. При липсата на големи проекти, в които се отдават площи, те се насочват към строителството на собствени сгради или наемат предварително помещения, които да бъдат изградени и оборудвани по техни изисквания, посочва се в анализ на консултантската компания Forton, партньор на глобалната фирма за имоти Cushman&Wakefield за България и Македония.

Модерните площи в София през третото тримесечие са се увеличили само с 1,6% (малко над 12 000 кв. м) до общо 780 хил. кв. м. Същевременно са били усвоени 14 хил. кв. метра индустриални и логистични площи в района на столицата.

Нивото на незаетите площи продължава бавно да се понижава и към края на третото тримесечие е 3,2%. Цените се движат около 3,5 евро за кв. м.

„Строителните предприемачи останаха предпазливи, въпреки ниското ниво на незаетост. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост, търговията на дребно и вносители на машини и съоръжения изграждат собствени сгради или търсят компромисни решения чрез избор на второстепенни местоположения или проекти“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ в компанията.

„Мнозинството от големите индустриални паркове, планирани преди кризата, все още остават на хартия“, допълва той.

Проектите в строеж в София възлизат на 58 000 кв.м, като над 90% са предимно за собствено ползване. Заради засиления интерес от производители и логистични компании фирми, които са свили дейността си през последните години заради кризата, преотдават или продават излишните им помещения.

В София търсенето е преди всичко от фирми, които развиват търговска дейност. Извън столицата предлагане на готови логистични площи почти няма. Основните инвеститори в индустриални имоти са производители, които получават нови поръчки, посочва се в анализа на компанията.

„Производството на автомобилни компоненти набира скорост и заводите, които отвориха врати в последните десет години, вече се разширяват: „Монтюпе“ в Русе, „Стандарт профил“ в Стара Загора, „Теклас“ в Кърджали и „ВИТТЕ Аутомотив“, казва Владимир Гюрджиев.

„Макар че инвестициите варират в широки граници в различните периоди, България все още предлага атрактивни нива на разходите за труд, ниски данъци и етикета „Произведено в ЕС“. В миналото някои компании са затваряли и предлагали своите мощности на пазара, но до момента винаги се намира кой да ги поеме. Очакваме по-висока активност от чуждите инвеститори с по-високия ръст на европейската икономика през втората половина на тази година и през 2014“, допълва той.

„Очакванията стабилните наеми и ниската незаетост да окуражат предприемачите да започнат нови проекти, не се реализираха до момента. Въпреки това смятаме, че условията за нови инвестиции в сектора са налице и такива проекти ще стартират както в София, така и в страната в следващите тримесечия“, казва още Гюрджиев.

Логистичен парк „Родопи“ в района на Пловдив например, както и проектът на „Бългериън пропърти девелъпмънтс“ на околовръстния път в София, са в напреднал стадий на подготовка.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова
keyboard_arrow_up