НДК влиза в пазарната икономика

След 21 години съществуване на ръба на закона, „дворецът на културата“ ще стане акционерно дружество

Преструктурирането на НДК ще сложи край на едноличното управление на Христо Друмев

© Цветелина Белутова

Още по темата

Красиво чудовище

Ако не приватизира НДК, правителството може поне да го вкара в пазарната икономика

26 мар 2010

Съдбата на НДК

Дворец под аренда

2 фев 2007

Казино „Роял“, или живот като на кино…

Кой е човекът, слял се с НДК през последните 17 години

2 фев 2007

Последният дворец на социализма

Пазарната икономика все още не е стигнала до НДК

2 фев 2007

Националният дворец на културата (НДК) ще стане държавно акционерно дружество, реши днес Министерски съвет. Това означава, че скоро той се сдобие с легитимен изпълнителен директор и директорски борд, който да го контролира.

С това се слага край на полузаконния статут на сградата, която в продължение на 21 години съществуваше в разрез с всякакви правни норми в държавата. В момента НДК се води на хартия „творческо-стопанско обединение“ (ТСО) – статут, наследен от времето на социализма, какъвто не съществува по нито един закон в момента.

На теория той би трябвало да се управлява от „творческо-стопански съвет“, като 49 на сто от неговите членове би трябвало да се излъчват от колектива, а 51 на сто да са представители на „художествено-творческата и научно-техническата интелигенция“. На практика обаче НДК беше еднолично управлявана от генералния му директор Христо Друмев, който е единственият директор на държавно предприятие, останал на поста си от времето на Тодор Живков.

79-годишният Христо Друмев беше последният директор на държавна фирма, останал от времето на Тодор Живков

Фотограф: Надежда Чипева

Този статут на НДК е даден с разпореждане №17 на Министерския съвет от 1986 г. Впоследствие е потвърден и през 1991 г. Разследване на „Капитал“ от 2007 г. установи, че НДК на практика съществува извън закона. Това беше добре известно и на самото правителство, което се води принципал на сградата. Многократно правната дирекция на Министерски съвет е предлагал да се смени статута на НДК като се преобразува в еднолично държавно дружество. Нито едно правителство обаче не събра политическа воля да преобразува НДК.

В имотния регистър НДК фигурира като „друг вид субект“. Последният опит за вкарването на НДК в законови рамки беше направен по времето на кабинета „Станишев“. Тогава правителството поиска становище на дирекция „Правна“ за статута на сградата. „Действащото законодателство не познава вид юридическо лице, наречено творческо-стопанско обединение, и няма закон, който да урежда статута на това лице. Няма и правно основание за съществуването на извънбюджетна сметка на ТСО НДК, гласеше заключението на юристите.

Преди юни 2010-а министърът на културата Вежди Рашидов заяви в парламента, че се обмисля преструктуриране на НДК. „НДК е държавна собственост и е право на държавата да вземе решение за неговото стопанисване. Вие сте единственият политик, който се е осмелил през последните 20 години да зададе този въпрос и аз ви благодаря за него“, каза Рашидов в отговор на парламентарен въпрос, зададен от Иван Костов. Година по-късно правителството реши да сложи край на едноличната власт в най-голямата културна институция в държавата.

Допълнено в 13.13 ч.
След правителственото заседание вицепремиерът Симеон Дянков съобщи пред журналисти, че отсега нататък НДК ще спазва законите, ще се отчита и ще плаща данъци. Временно комплексът ще е на подчинение на Министерството на финансите докато се направи одит на управлението и докато се установи финансовото му състояние. След това ще премине към Министерството на културата.

НДК ще се управлява от 5-членен борд на директорите. В него ще участват трима души – Деси Бинева, Марияна Чолакова и Тодор Влайчев. В близко бъдеще ще бъдат назначени още двама души, които ще отговарят за стратегиите за развитие. Предстои скоро да бъде уреден статутът и на Фестивалния комплекс във Варна, който досега беше част от активите на НДК.

 

keyboard_arrow_up