Компанията „Рила газ“ – дъщерно дружество на италианската фирма „Ачегаз Апс“, ще инвестира 55,8 млн. евро в изграждането на газопреносната мрежа на Югозападна България през следващите три години, съобщи изпълнителният директор на италианската компания Чезаре Пилон.

С тези пари ще бъдат изградени 320 километра мрежа и отклонения – по 120 километра на година, в районите на Благоевград, Враца, Дупница, Ихтиман, Перник, Радомир, Сандански и в околните селища.

„Рила газ“ вече е инвестирала 46 млн. лева за строителството на 134 километра мрежа в същия регион, припомнят от компанията.
През 2010 година компанията пусна газоразпределителната си мрежа в Благоевград. През юни тази година фирмата ще започне да подава газ в Перник и Враца, а през септември – в Дупница и в Сандански.

За използване на природен газ домакинствата трябва да монтират необходимото оборудване. То струва между 500 и 3000 лева.
„Рила газ“ осигурява банкови кредити за по-бедните си клиенти. Допълнително се плаща и такса за включване, която е 398 лева за битови потребители, 1488 лева – за административни сгради, и 3145 лева – за стопански обекти.
Според изчисленията на фирмата средното годишно потребление на апартамент с площ 75 кв. м е около 1100 кубически метра природен газ, който струва около 780 лева.

 

keyboard_arrow_up